haber

Tarihi Ürünlü Hamamı kadınlarla hayat bulacak

Nilüfer Belediyesi’nin dış cephe ve çatısını özgün olarak restore ettiği Osmanlı döneminden günümüze kalan tarihi Kite-Ürünlü Hamamı’nın açılışı törenle yapıldı.

 

Kadınların ev ekonomisine katkıda bulunacakları alan haline getirilen Ürünlü Hamamı’nın açılışı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi Seden Bozbey, CHP Bursa Milletvekilleri Lale Karabıyık, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Orhan Sarıbal, Nilüfer Belediyesi Başkan yardımcıları ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla yapıldı.

 

Açılış töreninde son günlerde yaşanan terör olaylarına  “Terörü ve destekçilerini lanetliyoruz” yazılı şapka ve siyah kurdelelerle tepki gösterildi. Törende terör kurbanı şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

 

Ürünlü Mahallesi’nin tarihi önemine değinen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Ürünlü’nün yüzyıllar boyunca üretim bölgesi olduğunu söyledi. Bölgenin tarihi özelliklerine dikkat çeken Başkan Bozbey şöyle konuştu: “Ürünlü Mahallesi’nin geçmişi Roma dönemine dayanır. Bu yerleşim bölgesi, Bizans döneminde de Kite Tekfurluğu adı altında, uzunca yıllar bölgenin en önemli yerleşim ve idare birimi olmuştur. Öyle ki Kite, Osmanlılar tarafından 1324’te fethedildiğinde Gemlik ve Mudanya bile bu tekfurluğa bağlıydı. Tekfurluk döneminden kalma Kite Kalesi kalıntılarına bugün de rastlamak mümkün. 6 yüz yıllık Osmanlı döneminden geride kalanlardan biri de bugün açılışını yaptığımız, Belediyemiz tarafından dış cephe ve çatısı özgün olarak restore edilmiş olan Kite-Ürünlü Hamamı’dır. Bu hamamın iç mekânı Ürünlü Kadın Dayanışma Derneği tarafından kullanılmak üzere restore edildi. Ben inanıyorum ki Ürünlü’nün birbirinden yetenekli kadınları, burada yerel ürünleriyle gönülleri fethedecektir” dedi.

 

Başkan Bozbey, tarihi Ürünlü Hamamı’nın yanında bulunan eski yapının da kamulaştırılarak restore edileceğini söyledi.

 

Ürünlü Muhtarı Nihat Algan da mahallenin tarihi bir değere kavuşmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Algan, “Kadınlarımız emeklerini değerlendirebilecekleri bir mekâna kavuştular. Böylece artık daha fazla hayatın içinde yer alacaklar” diyerek Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür etti.

 

Ürünlü Kadın Dayanışma Dernek Başkanı Melek Dikme de Nilüfer’de kadınların Başkan Bozbey sayesinde her zaman hak ettikleri değeri gördüğünü söyledi.