haber

Toprak Ana Günü’nde çiftçiye çağrı: Yerel tohum kullanın

Nilüfer Belediyesi ile Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu tarafından 2013 yılından bu yana düzenlenen “Toprak Ana Günü” etkinliği, bu yıl Fadıllı Mahallesi’nde yapıldı. Tarımdaki endüstriyel girişime ve yemek kültürlerinin standartlaşmasına karşı olarak yerel gıda kültürlerini güçlendirmek, korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla gerçekleştirilen “Toprak Ana Günü”nü bu yıl “Değişim Menüsü” sloganıyla gerçekleştirildi.


Halkın ilgi gösterdiği Toprak Ana Günü etkinliğine, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Koordinatörü Arca Atay, Fadıllı Mahallesi Muhtarı Mehmet İşef, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey de katıldı.


BOZBEY: YEREL ÜRÜN VE TOHUM KONUSUNDA FARKINDALIK ARTMALI


Etkinlikte ilk olarak söyleşi düzenlendi. Yerel ürünler ile tohumların, toprağa ve iklim değişikliğine olumlu etkilerinin ele alındığı söyleşide, İyi Tarım Uygulamaları da anlatıldı. Söyleşide konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak, yerel ürünler ile tohumlar konusunda yaptıkları çalışmalara değindi ve bu konuda farkındalık yarattıklarını söyledi. Başkan Bozbey, bu farkındalığın köyden kente artarak devam etmesinin de çok önemli olduğunu ifade etti.


Nilüfer’in kırsal mahallelerinde yaşayan insanların yaşam standartlarını yükseltecek projeler ürettiklerini belirten Başkan Mustafa Bozbey, “Kırsal mahallelerimizdeki insanların kendi topraklarını ekip biçmesini, toprağı korumasını, GDO’suz ürünler üretmelerini ve ürettiklerini iyi bir şekilde pazarlayarak geleceğe güvenle bakmalarını arzu ediyoruz” dedi.


ATAY’DAN ÇİFTÇİLERE: YEREL TOHUMLAR KULLANIN


Ülkelerin biyoçeşitliliğini koruma ve yönetmede çiftçilerin kilit rol üstlendiğini vurgulayan Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Koordinatörü Arca Atay da, yerel ürünlerin, yerel tohumlarla üretilmesi gerektiğini söyledi. Atay, “Yerel ürünler, yerel tohumlarla üretilirse daha sağlıklı ve besleyici olur. Yerel tohum, o bölge iklim ve coğrafyasına yüzlerce yılda uyum sağlamış, mevcut hastalık ve zararlılara karşı belirli oranda direnç kazanmış çeşitlerdir. Bunların üretiminde tarımsal ilaçlar ya hiç yok ya da çok az kullanılır. Böylece hem ürünler insanlar için daha sağlıklı olur hem de toprak, hava ve su kirliliği çok daha az olur” dedi.


Ürünlü Mahallesi’nde bulunan Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları’nda ekolojik tarım koşullarında tahıl, baklagil ve yerel sebze tohumlarını üreterek çoğalttıklarını belirten Arca Atay, Fadıllı Mahallesi’ndeki 20 dönümlük arazide de suni gübre ve zirai ilaç kullanmadan 4 çeşit buğday denemesi yaptıklarını ifade etti. Atay, İyi Tarım Uygulamaları konusunda da katılımcılara detaylı bilgiler verdi.


Kentte yaşayan insanların topraktan uzaklaştırıldığını belirten Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp de, “Topraklarımızı koruyamıyoruz, kendi ellerimizle ortadan kaldırarak beton yığınlarına çeviriyoruz. Artık ayaklarımız toprağa değmiyor, ellerimiz toprağı karıştırmıyor” şeklinde konuştu.


FADILLI’DA İYİ TARIM UYGULAMALARI


Fadıllı Mahallesi’nin, İyi Tarım Uygulamaları konusunda pilot bölge seçildiğini belirten Fadıllı Mahalle Muhtarı Mehmet İşef, bu alanda yapılan çalışmaları anlattı. İşef, Fadıllı Mahallesi’nde İyi Tarım Uygulaması yapan çiftçilerin incir üretiminde zirai ilaç kullanmadıklarını söyledi. Fadıllı Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Esin Ulutürk de, İyi Tarım Uygulaması ile bölgede yetiştirilen incirden şeker kullanmadan reçel ve pekmez yapımının tarifini verdi. Toprak Ana Günü etkinliği, Fadıllı Kadın Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin hazırladığı yerel lezzetlerin ikramıyla sona erdi