haber

Türkiye’nin ilk şiir kütüphanesi Nilüfer’de açıldı

Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi, Nilüfer Çocuk Kütüphanesi ve Nilüfer Üçevler Kütüphanesi'nden sonra bölgenin dördüncü kütüphanesi olan Nilüfer Şiir Kütüphanesi’nin Türkçenin bu alandaki belleği olacağını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Türkiye'de eşi benzeri bulunmayan kütüphanede, Türkçedeki şiire dair her tür bilgi, belge ve malzemenin yer almasını hedeflediklerini söyledi.

Nâzım Hikmet’in adını taşıyan bir kültür mekânına en çok yakışan şeyin şiir olacağını kaydeden Başkan Bozbey, “Biz işte bu düşünceyle Türkiye’nin ilk şiir kütüphanesini bu mekanda hizmete açıyoruz. Gerek yayınevlerince basılıp dağıtılmış, gerekse şairlerin kendi çabalarıyla yayımlanmış şiir kitaplarının tümünü toplayacak olan kütüphanemiz, bu konuda ilgili örgütlerin yanı sıra şairlerin kendilerinden de destek alıyor,” dedi.

Açılışa katılan şair Cevat çapan ise Türkiye’de ilk kez bir şiir kütüphanesi açılmasından mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Bu sadece şairleri değil herkesi çok sevindirecek bir şey. Şiir bazı bakımlardan şairlerin kendi aralarında dayanışmalarına rağmen biraz üvey evlat muamelesi gören bir edebiyat türü. Ama böyle bir kitaplık eksiklikleri kısa zamanda giderecektir. Özellikle şairlerin bu tür kitaplıklara yapacakları bağışlarla bu mekan zenginleşecek ve kitaplar da kısa zamanda okunmaktan parçalanacaktır,” dedi.

Açılışa katılan Kütüphaneler Genel Müdür Yardımcısı Semra Atınç da, yerel yönetimlerin kültür alanındaki yatırımlarının önemine vurgu yaparak “Bugün dördüncü kütüphanesini açan Nilüfer Belediyesi çok güzel bir kültür yatırımı yapıyor. Bursalıları bu konuda çok şanslı görüyorum ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i kutluyorum. Büyülü sözler olarak nitelendirilen şiir için bir kütüphanenin açılmasını üstelik de şairler kenti Bursa’da ve Kütüphaneler Haftası’nda açılmasını çok anlamlı buluyorum ve bu kütüphanenin çok kullanılmasını, hatta Sayın Çapan’ın da dediği gibi kitaplarının okunmaktan parçalanmasını diliyorum,” dedi.

Şiir Kütüphanesine yaklaşık 1100 kitap bağışında bulunan Bursalı şair İhsan Üren’e bir teşekkür plaketinin verildiği gecede, konuk şairler; Cevat Çapan, Sennur Sezer, Pelin Onay, Sina Akyol, Gonca Özmen, Gülseli İnal, Nuri Demirci, Çiğdem Sezer, Arife Kalender, Mahmut Temizyürek, Betül Yazıcı, Oğuzhan Akay, Aydan Yalcin, Mustafa Köz, Pelin Özer, Hilmi Haşal, Tugrul Keskin ve Gültekin Emre kendi şiirlerini seslendirdiler. Gecenin finalinde Nâzım Hikmet’in kendi sesinden salonda yankılanan şiiri ise konuklara duygusal anlar yaşattı.

600 metrekarelik alanda oluşturulan Kütüphanenin koleksiyonunu; Türkçede yayımlanmış şiir ve çeviri şiir kitapları, şiir antolojileri, şiir inceleme ve araştırma kitapları, şiir ya da şair hakkında hazırlanmış tezler, şiir ve edebiyat dergileri, şair mektupları, şair el yazıları, ses ve video kayıtları ile çeşitli afişler, fotoğraflar ve broşürler oluşturuyor. Şiir kitaplarının ödünç alınıp verilebileceği, araştırmalara kaynaklık edebilecek eserlerin ise sayısallaştırılıp çevrimiçi olarak da paylaşıma sunulacağı Kütüphane, Türkiye'nin şiir ve şair belleği olmak gibi çok özel bir amaca sahip. Çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak olan Şiir Kütüphanesi'nde okumalar, söyleşiler, atölyeler ve şiir konulu sempozyumlarla paneller düzenlenecek. Şiir Kütüphanesi'nde internete erişim olanağı, şiir sergileri ve çocuk bölümleri de bulunuyor.