haber

Uluslararası iş birliği protokolü

Nilüfer Belediyesi Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen ve Hazine Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından fonlanan “Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında “Kırsal Kalkınma İçin Yenilikçi Yaklaşımlar (IRD)” isimli projede önemli aşamalar katetti.

Litvanya’dan Trakai Belediyesi ve Yunanistan’dan Sakız Belediyesi ile Mesta Kültür Derneği’nin ortak olarak yer aldığı proje kapsamında, Yunanistan’ın Sakız Adası’nda projenin final toplantısı düzenlendi. Toplantıya Türkiye’den, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Özer’in yanı sıra Strateji Geliştirme Müdürü Gülşah Ayzit, Strateji Geliştirme Müdürlüğü AB Proje Ofisi, İnovasyon Merkezi ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tarih ve Turizm Bürosu çalışanları katıldı.
Litvanya’dan Trakai Belediye Başkanı Edita Rudeliene ve Yunanistan’dan Sakız Belediye Başkanı Stamatis Karmantzis ile Mesta Kültür Derneği temsilcilerinin yer aldığı çalışma ziyareti kapsamında Nilüfer Belediyesi, Trakai Belediyesi ve Sakız Belediyesi arasında “İyi Niyet ve İş Birliği Protokolü” imzalandı. İmzalanan protokol ile varolan iş birliğinin geliştirilmesi ve ileride gerçekleştirilecek projelerde yeni işbirliklerinin kurulmasına yönelik çalışmalar yapılması taahhüt edildi.

“Kırsal Kalkınma İçin Yenilikçi Yaklaşımlar (IRD)” Projesi kapsamında Nilüfer Belediyesi’nin örnek uygulaması olan Nilüfer İnovasyon Merkezi,  Yunanistan ve Litvanya’dan proje ortaklarına tanıtıldı. Nilüfer Belediyesi ekibi, yerel yönetim ve STK’larda kurumsal inovasyon sisteminin kurulması konusunda eğitimler de verdi.

Ayrıca, Yunanistan ve Litvanya’da gerçekleştirilen ziyaretlerde Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tarih Turizm Bürosu çalışanları, Mysia Yolları Doğa Tarih ve Kültür Rotaları ile ilgili,  özellikle Misi (Gümüştepe), Görükle ve Gölyazı mahallelerinde kültür mekânları geliştirilmesine örnek olacak uygulamaları gözlemleyerek, iyi uygulamaların Nilüfer’e getirilmesi konusunda bilgi edindiler. Bu doğrultuda Tarih Turizm Bürosu bünyesinde Nilüfer Belediyesi Kırsal Turizm Merkezi kuruldu.

2020 yılı Ocak ayında tamamlanması öngörülen projenin ilerleyen adımlarında proje ortakları arasındaki iletişim ve iş birliğini destekleyecek bir web sitesi kurulması planlanıyor. Ayrıca, proje çıktılarının yaygınlaştırılması ve “Yerel Yönetimlerde İnovasyon Sistemi Kurulumu El Kitabı”nın hazırlanarak, Türkçe, İngilizce, Yunanca ve Litvanca basılması ve dağıtılmasına yönelik de çalışmalar başlatıldı.