haber

Ümit Köreken: Mavi Bisiklet’te evrensel bir hikâye anlattık

Nilüfer Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı Başka Sinema Film Gösterimleri kapsamında 2 Aralık’ta vizyona giren Mavi Bisiklet Bursa’da sinema meraklıları ile buluştu. Yapım ve yönetmenliğini Ümit Köreken’in üstlendiği, senaryosunu da Nursen Çetin Köreken ile birlikte yazdığı Mavi Bisiklet, Konak Kültürevi’nde izleyici karşısına çıktı. Filme Bursalı sinema tutkunları yoğun ilgi gösterdi.

 

53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen ve En İyi Film ödüllerini alan Mavi Bisiklet, çocukların dünyasından ‘adalet’ arayışını anlatıyor. Dünyanın sayılı festivallerinde de seyirci karşısına çıkan ve ayakta alkışlanan film Bursalı izleyicinin de büyük beğenisini kazandı. Ümit Köreken ve Nursen Çetin Köreken’in de yer aldığı film gösteriminin ardından söyleşi gerçekleşti.

 

“Her sahnede mavi var”

Filmde, izleyiciyle mavi rengi üzerinden bir dil oluşturmak istediklerini kaydeden yönetmen Ümit Köreken, mavinin kendisi için duygusal bir anlamı olduğunu söyledi. Köreken, “Akşehir’de filmin çekimi için mekan gezilerinde bir baktık her yer mavi. O gözle baktığınızda Anadolu’da inanılmaz kullanılıyor mavi. Kapılar, pencere pervazları mavi, kapının önünde duran direk bile boydan boya mavi. Ben filmi sette kurguladım, film bittiğinde kaba kurgu bitmişti. 15’inci güne geldiğimizde baktım ki her sahnede mavi var.  Dedik ki bu kadar mavi var madem bundan sonraki sahnelerde de mavi olsun. Son izlediğimizde bir baktık bir sahnede mavi yok o sahneyi tekrar çekerek mavi mezura ekledik. Bu kadar tesadüf olduysa izleyiciyle mavi üzerinden bir dil oluşsun istedik” dedi.

 

“Ödül motivasyonu ile film yapamazsınız”

Yönetmen Ümit Köreken “Ödül motivasyonuyla, seyirci motivasyonuyla ya da festival motivasyonuyla film yapamazsınız. Yüreğinizden geçen, gerçekten meseleniz olduğuna inandığınız ve kendi köklerinizden kopmadan evrensel bir hikâye anlattığınızda o bir şekilde bir yerlerde ödüllendiriliyor. Özellikle Antalya’da verilen ödüller bizim için çok anlamlı ödüllerdir. Çok büyük festivallere gitti Mavi Bisiklet ama ödül gerçekten o projenin biraz daha görünmesini, öne çıkmasını ve sizin biraz daha fark edilmenizi sağlıyor. Bu anlamda ödül çok değerli ve anlamlı bizim için” diye kaydetti.

 

Filmlerinde iyi ya da kötü ayrımı yapmadığını söyleyen Köreken, iyilik ve kötülüğün iç içe geçmiş kavramlar olduğu kaydetti. Ümit Köreken “İyi ve kötü, siyah ve beyaz ayrımı yapmamaya özen gösteriyoruz. Bizim için önemli olan şu; biz bu filmde Ali’nin kötü bir yanını da görebiliyoruz. En kötü diyebileceğimiz karakterden en iyi diyebileceğimiz karaktere kadar onlarla empati yapmak gerekiyor. Herkesin aslında yaşamda kendine göre sebepleri var ve bu sebepler sadece durumlara göre iyi ya da kötü olarak yorumlanıyor. Onun için iyilik ya da kötülük çok iç içe geçmiş kavramlar ve bu da bizim kendi bakış açımız” şeklinde konuştu.

 

“Yöre çocuklarının dünyalarında farklı bir pencere açtık”

Seyircinin,  filmde rol alan yöre çocuklarıyla ilgili sorusuna cevap veren senarist Nursen Çetin Köreken de Konya’nın Akşehir ilçesinde çekilen filmde yörenin çocuklarına rol vererek onların hayatlarında farklı bir pencere açmak istediklerini söyledi. Nursen Çetin Köreken,  “Biz Ümit’in çocukluğunda bu projeyi gerçekleştirirken aslında sinemayla, tiyatroyla tanıştığı topraklara gittiğimizde buradaki çocuklara ulaşmamız gerektiğini hissettim. Anadolu’da o kadar yetenekli insanlar, çocuklar var ki onlara o fırsatların verilmediğini düşündüm ve Ümit’e buradaki çocuklara ulaşmayı önerdim. Halkın ve Akşehir Belediyesi’nin desteğiyle o çocuk ve gençlerle çalıştık. 400 tane çocuğa ulaştık ve bunların arasında hiç sinemaya gitmemiş çocuklarımız da vardı. 4 haftalık bir ön hazırlık sürecimiz oldu. Çocuklara senaryo vererek ezber yaptırmak istemedik. Onların düşünme becerilerini, ‘sinema nasıl yapılıyor ve o bir dakikanın arkasında nasıl bir emek var’, bunları anlatan bir eğitim verdik. Filmdeki korkulukları, afişleri tamamen onlar hazırladı. Son üç gün kala hangi rollerin kimlere verildiğini söyledik ve filmi hayata geçirdik. Şuan hâlâ onlarla temas halindeyiz. Ben onların dünyalarında farklı bir kapı açtığımıza inanıyorum” dedi.

 

Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Danışmanı Sibel Özer, Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in selamını ileterek sinemaya katkılarından dolayı Ümit Köreken ve Nursen Çetin Köreken’e çiçek vererek teşekkür etti.