haber

Üretici ile tüketici Toprak Ana Günü’nde buluştu

Tarımdaki endüstriyel girişime ve yemek kültürlerinin standartlaşmasına karşı olarak yerel gıda kültürlerini güçlendirmek, korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla gerçekleştirilen Toprak Ana Günü bu yıl Çatalağıl Mahallesi’nde yapıldı.

 

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu ve Çatalağıl Kadın Derneği tarafından gerçekleştirilen etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu, Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay, Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu Başkanı Emre Karagöz, Çatalağıl Mahalle Muhtarı Celalettin Boran ile mahalle sakinleri ve çiftçiler katıldı. Toprağın bereketinin kutlandığı etkinlikte, Çatalağıl Kadın Derneği tarafından hazırlanan yerel lezzetler de katılımcılara ikram edildi.

 

“Tarladan Sofraya Üretici Forumu”nda yaşadıkları sorunları  anlatan çiftçiler maliyetlerin yüksek olmasından yakındı. Yerel tatların baş tacı edildiği ve gıdanın sağlayıcısı olan üreticilerin tüketiciyle buluştuğu etkinliklerin daha da artması gerektiğinin altını çizen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Toprak Ana Günü’nün, 2009 yılından bu yana her yıl Aralık ayında kutlandığını belirtti. Bozbey, “Bu etkinliklerle  topraktan geleceğini karşılayan insanların bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesiyle yayılması gerektiğine inanıyorum. Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılı Toprak Yılı ilan edilmişti. Bu çabalar, dünyanın tüm canlıları için yaşanabilir bir yer olarak kalmasını sağlama amacıyladır. 10 Aralık aynı zamanda Dünya İnsan Hakları Günü. Yalnızca toprağın, suyun, havanın değil, tüm değerlerimizin kirlendiği günümüzde, insanca yaşamanın, herkes için adil ve eşit bir yaşamın özlemini derinden duyuyoruz. O nedenle, bugünü kutlamak yerine, ben dünyanın dört bir yanındaki zulüm ve savaşların bitmesini, egemen güçlerin, emperyalizmin hakimiyetinin sonucu olan göz yaşlarının bir an önce dinmesini diliyorum” dedi.

 

Toprak Ana Günü’nün, toprağa ve emeği geçen tüm toprak çalışanlarına saygı,  kültürel mirasımızı koruma ve gelecek kuşaklara aktarma günü olduğunu belirten Başkan Bozbey,

“Tüm bu çabalar, insanlığın barınmasında, beslenmesinde ve diğer gereksinimlerinin karşılanmasında toprağın ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmek için. Bir amacı da geleneksel yemek kültürümüzü ayakta tutabilmek olan Toprak Ana Günü, yerel tohum ve yerel gıdanın dünya çapında fark edilmesi ve kutlanması bakımından da önemlidir. Bizler, Nilüfer Belediyesi olarak, gıda üretiminin çevre ile uyumlu, ekolojiye dost olması gerektiğine inanıyoruz. Özellikle kırsalımızın geleneksel uygulamalarını, kültürel değerlerini destekliyoruz. Yerli tohumlara vermiş olduğumuz değerin bir göstergesi olarak, önümüzdeki Nisan ayında Bursa'da ikinci kez, Tohum Takas Etkinliği düzenleyeceğiz. Ürünlü’de tamamlamakta olduğumuz Kent Bostanları projesinde yine, yerel tohumlarımızla ve hiçbir tarım kimyasalı kullanmadan sebze ve tohum üreteceğiz. Böylelikle rantın yağmanın talanın kıskacında olan topraklarımızın, hak ettiği saf tohumlara kavuşabileceğine inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkürler” şeklinde konuştu.

 

Ürettiğimizi satamıyoruz

 

Büyükşehir Yasası ile  birlikte üreticinin gelirinin engellendiğini belirten çiftçi Ertan Ateş de, “Daha önce ürettiğimizi satarken Büyükşehir Yasası’nın çıkmasıyla ürettiğimizi satamaz olduk. Ürünlerimizi tüccarlara vermek zorunda kaldık. Kâr marjını düşürdüğü için masraflarımızı karşılayamaz hale geldik. Bu da çiftçinin üretimi bırakmasına neden oldu” ifadelerini kullandı. Forum’da konuşan Nilüfer Çatalağıl Kadın Derneği Başkanı Özlem Süslü de yerel lezzetler hakkında bilgi verdi.

 

Konuşmaların ardından Başkan Bozbey, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu ve Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay forum katılımcılarına teşekkür plaketi verdi.

 

Etkinlikte Nilüfer Belediyesi Roman Orkestrası da seslendirdiği parçalarla katılımcılara renkli anlar yaşattı.