haber

Yakın dostları ‘Anılarda Yaşar Kemal’i anlattı

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü'nün 2016 Yılın Yazarı Yaşar Kemal etkinlikleri düzenlenen söyleşi ile devam etti. Yaşar Kemal’in yakın dostları  öykü yazarı Osman Şahin ve Arif Keskiner, edebiyatın koca çınarını, okurlarına anlattı. Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen “Anılarda Yaşar Kemal” söyleşisi, Yaşar Kemal okurlarının büyük ilgisi altında gerçekleşti.

 

Söyleşide Yaşar Kemal’in yakın dostları Osman Şahin ve Arif Keskiner  uzun yıllara yayılan yoldaşlıklarını katılımcılarla içtenlikle paylaştı. Keskiner ve Şahin , Yaşar Kemal'in az duyulmuş hikâyelerini de anlattı. 

 

"Yaşar Kemal bir folklor ustası”

 

Yaşar Kemal üzerine araştırmaları da bulunan öykü yazarı Osman Şahin, Yaşar Kemal gibi  bir romancının, yazarın, aydının 300 yılda bir ancak dünyaya gelebileceğini söyledi.
Şahin, "Yaşar Kemal'in romanlarında anlattığı ağaçları, çiçekleri, bitki türlerini, halk sözlerini toplasanız ayrı bir kitap olur. O bir görüntü ustasıdır, birçok farklı sanat disiplini onun eserlerinden esinlenmiştir" dedi. Şahin, bir folklor ustası olarak nitelediği Yaşar Kemal'in romanlarına koyduğu başlıkların neredeyse tümünü, halk türkülerinden aldığını söyledi. Şahin "Yaşar Kemal'in romanlarını okurken bin kişilik bir orkestra dinliyormuş hissine kapılırsınız" dedi.



Yaşar Kemal ile altmış yıla yaklaşan dostluğunu anlatan Arif Keskiner de katılımcılara bir döneme tanıklık etme fırsatı verdi. Yaşar Kemal gibi Osmaniyeli olan Keskiner, "Kemal'in Demirciler Çarşısı Cinayeti'nde anlattığı Derviş Bey, benim amcamdan başkası değildi" dedi. Yaşar Kemal'in çocukluk yıllarını, Van'dan Çukurova'ya göçlerini, ilk gençlik yıllarını anlatan Keskiner, "Yaşar Kemal'in köy köy dolaşıp topladığı ağıtları kitaplaştırdığı yıl, Orhan Kemal'in Bursa Cezaevi'nden Çukurova'ya döndüğü yıldı. Yaşar Kemal o yıl Orhan Kemal ile tanıştı. Bu tanışmanın, Yaşar Kemal edebiyatına etkisi derin oldu. Yaşar Kemal, özellikle bu tanışmasını anlatırken 'Yönümü halktan yana çevirdim, o yönde ömrümce gittim' derdi" ifadelerini kullandı.