güTeknolojinin yaşamın hemen her alanına hâkim olduğu çağımızda yeni neslin hayata bakışı farklılaştıkça, çocukları geleceğe hazırlamak için de farklı çabalar gündeme gelmeye başladı. Çocuklarını boş vakitlerinde kültür-sanat ve spor içerikli atölyelere gönderen velilerin son gözdesi ise, “Zekâ ve akıl oyunları” atölyeleri oldu.
Aklın sınırlarını genişleterek, geleceğin yöneticileri olan çocuklara stratejik düşünme, mantık yürütme, problem çözme becerileri kazandırmayı amaçlayan bu atölyeler tüm ülkede yaygınlaşmaya başladı.
Batılı ülkelerde hayli yaygın olan bu çalışmalarda akademisyenler tarafından geliştirilmiş ve beynin belli bölgelerini çalıştırmaya yönelik zekâ oyunları kullanılıyor. İnsan beynine sistematik düşünme becerisi kazandırmayı hedefleyen bu atölyelerde, ezberci yaklaşımdan uzak, düşünen, sorgulayan bireyler yetiştirebilmek amaçlanıyor.
Çocuklarda sıra dışı düşünme becerisini ve hayal gücünü geliştiren akıl-zekâ oyunlarının aynı zamanda; ileriyi görme, planlama, sabır, kararlılık, yenilgiyi hazmetme gibi tutum ve davranışları da geliştirdiği belirtiliyor.
Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından çocuklara yönelik organize edilen atölye çalışmaları arasında akıl ve zekâ oyunları atölyesi de bulunuyor. 2014 yılından bu yana organize edilen atölye, Nilüferlilerden büyük ilgi görüyor. Cumartesi günleri Altınşehir Gençlik Merkezi’nde yapılan atölye çalışmasında çocuklara, uzman eğitmen eşliğinde kapla, yup, batık, swish basket, quoridor, dixit, abalone gibi çeşitli akıl-zeka oyunları öğretiliyor.
Nilüfer Belediyesi akıl ve zekâ atölyesi eğitmeni Gürcan Gökbudak, atölyenin faydalarını şöyle özetliyor; “Bu atölyede çocukların zihinsel gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Atölyeye katılan çocuklar, dikkat, konsantrasyon, mantık yönetme, uzamsal zeka ve problem çözmeye yönelik oyunlar oynuyor. Çocukların dikkat ve konsantrasyonunda büyük artış oluyor. Problem çözme ve yorumlama kabiliyetleri gelişiyor. En az bir dönem atölyeye katılan çocukların okuldaki performanslarında kayda değer bir artış görülüyor. Kaliforniya’daki Berkeley Üniversitesi’nde yapılan araştırmada da bu oyunları oynayan çocukların performansında en az 13 puanlık bir artış gerçekleştiği gözlemleniyor.”
Akıl ve zeka oyunları atölyesinin 6-12 yaş arası çocuklara yönelik düzenlendiği ifade eden Gökbudak, her bir dönemin 7 ay sürdüğünü belirterek, dönem boyunca yaş gruplarına göre 20’ye yakın akıl ve zeka oyunları oynadığını vurguladı.
Yeni nesil belediyecilik anlayışıyla çocukları ihtiyaç duyulan alanlarda eğiterek geleceğe hazırlamak istediklerini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, akıl-zekâ oyunları atölyelerinin ardından Nilüfer’de kodlama atölyeleri açmayı hedeflediklerini söyledi. “Çağımızda insan hayatını sarmalayan teknolojinin dilini bilmek, dünyanın dilini bilmek demektir” diyen Başkan Erdem, önümüzdeki 25 yılda içerisinde kodlamanın olmadığı çok az meslek kalacağını vurgulayarak; “21. yüzyıl becerileri ile donatılmış yeni bireylerin yetiştirilmesi için erken yaşta kodlama eğitimi ile Nilüfer’de yeni nesilleri geleceğe hazırlamak için kod atölyeleri kuracağız” dedi.