Bozbey sert çıktı: "Eko Kent'i kasıtlı bekletiyorlar"

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Türkiye’nin örnek projelerinden biri olan ve Kayapa’da yapılması planlanan Eko-Kent Projesi’ne ilişkin imar planı onayının Büyükşehir  Belediye Meclisi’nde bekletilmesine sert tepki gösterdi. Bozbey Nilüfer Belediye Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, projenin bekletilmesinde kasıt bulunduğunu kaydederek, bunun bütün topluma yapılan haksızlık olduğunu belirtti.

Başkan Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve AKP Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın ile görüşmesine rağmen, bir sonuç alamamasının da manidar olduğunu söyledi. Başkan Bozbey şöyle konuştu:

“Biz Eko-Kent Projesi’nin İmar Planı’nı onaylayarak, Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdik. Aylardır bekliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüştüm, olumlu görüş verdi. AKP İl Başkanı ile görüştüm. Projeyi çok beğendi. Buna rağmen hala Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bekliyor. Bunda bir kasıt var. Kasıt, Nilüfer Belediyesi’ne yöneliktir. Kasıt, projenin yapılacağı yöre halkına yöneliktir. Kasıt, yatırımcıya yöneliktir. Kasıt, vatandaşa yöneliktir. Kısacacı kasıt, topluma yöneliktir.”

Başkan Bozbey, bazı çevrelerin; projeden rant sağlandığı şeklindeki iddialara da sert yanıt verdi. Bunun büyük bir haksızlık olduğunu kaydeden Başkan Bozbey, asılsız iddialara ve siyasi çıkar sağlamaya yönelik  iftiralara asla izin vermeyeceğini söyledi. Başkan Bozbey, “Bazı çevreler projeyi karalamaya çalışıyor. Türkiye’ye örnek olacak, kentin kalkınmasına büyük fayda sağlayacak projeye asılsız iftira atmaya çalışıyor. Bu haksızlıktır, insafsızlıktır. Öncelikle projeyi hazırlayan bilim adamına, ekibine büyük saygısızlıktır. Siyasi çıkar elde etmeyi düşünenlerin , “Çamur at izi kalsın” anlayışına sessiz kalmam mümkün değildir. Bu anlayıştan vazgeçmelerini öneriyorum. Bu haksızlığa asla izin vermeyeceğim,” dedi. Nilüfer Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bekleyen Nilüfer Eko-Kent Uygulama İmar Planı’na aykırı bir durum yaşanmaması amacıyla, ilk karara ret gelmesinden dolayı Kayapa Toplu Konut Alanı imar planını durdurma kararı aldı.

Eko-Kent Projesi nedir?

Yaklaşık 213 bin kişiyi kapsayacak projenin planları Prof. Dr. Hüseyin Kaptan tarafından iki yılda hazırlandı. Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi, Meslek Odaları, Kent Konseyi Mahalle Komitelerinin görüşleri alınarak ve Nilüfer Belediyesi’nin ilgili birimlerinin de katılımıyla, şeffaflık ilkesi içerisinde hazırlanan proje, Bursa’da ilk olma özelliği taşıyor. Hızlı bir gelişim ve dönüşüm yaşayan Bursa’da, konut ve diğer hizmet ihtiyaçlarını karşılamak, doğa ve topografya ile uyum içinde, sağlıklı, güvenli ve yüksek kalitede bir kentsel yaşam çevresi sağlamak amacıyla tasarlanan proje, ekolojik değerleri koruyarak geleceğe yön verme özelliğini taşıyor.

Plan çalışmasında Eko-Kent kavramı çerçevesinde, temel olarak projenin güçlü bir kimliğe sahip olması ve hayat ile doğanın ile iç içe olması hedefleniyor. Kademeli kat yükseklikleriyle topografyaya uyum sağlanan proje, yeşil alanları, güvenli ve rahat yürüyüş yollarıyla; caddeleri, açık alanları, ticari üniteleri, spor alanları, parkları, göleti, ormanı, sosyal-kültürel alanlarıyla, tüm gereksinimleri karşılayacak.