Kadınlar sorunlarına çözüm aradı

Mersin Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Danışmanlık Merkezi tarafından organize edilen “Sığınaklardan Özgür Yaşam Alanlarına Çalıştayı”nda Nilüfer Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi de deneyimlerini paylaştı. Kadına yönelik şiddetle mücadelede sığınakların öneminin konu alındığı çalıştayda, 60’ı aşkın kadın kurumu, STK temsilcisi ve çok sayıda akademisyen de yer aldı.

“Kadının doğal yaşamdaki yeri”, “Kapitalizm-kadın-savaş ve şiddet olgusu”, “Neden yeni bir model ve yeni model başlıkları”  altında çeşitli sunumların yapıldığı çalıştayda Nilüfer Belediyesi adına katılan Kadın Dayanışma Merkezi Psikologu Neval Gündoğan “Sığınaklarda Mevcut Sıkıntılar” başlıklı bir sunum yaptı. Neval Gündoğan, sığınaklarda kalan kadınların sığınak içerisinde ve diğer kurumlarla yaşadıkları sorunlar çerçevesinde deneyimlerini paylaştı.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede sığınakların önemini de değerlendiren Psikolog Neval Gündoğan, “Kadınların güçlerinin farkına vardıkları, şiddetsiz bir hayatı deneyimledikleri ve sığınak sonrası kendi kararları çerçevesinde kuracakları yaşamları ile ilgili yasal hakları çerçevesinde destek aldıkları yerlerdir. Kadınlar sığınakta yaşadıkları süreç içerisinde, sığınak sonrası yaşamlarını kurmak için birçok kurum ve kuruluşla da ilişkilenmektedir. Ancak hala “Aileyi barıştırma” amacıyla kadının isteklerini ve hayatını yok sayan örnekleri çokça görmekteyiz. Bu noktada kurum ve kuruluşlarda çalışanların kadın bakış açısına sahip olup olmaması temel bir problem haline gelmektedir. Fakat kadına yönelik şiddetle mücadelenin önemi düşünüldüğünde, alanın çalışanların inisiyatifine bırakılmaması gerektiği ve yasalarla çerçevelenmiş bir netliğin olması gerektiği bir kez daha anlaşılmaktadır,” dedi.

Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Danışmanlık Merkezi tarafından organize edilerek 15-17 Kasım tarihlerinde düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını yapan İştar Kadın Danışmanlık Merkezi Koordinatörü Gülhan Yağ da, “Her ne kadar sığınaksız bir dünya hedeflesek de şuan sığınaklar kadınların kazanmış olduğu en önemli mevzilerdendir,” diyerek kadın sığınma evlerinin önemini vurguladı.