Tiyatro Gerçek oyuncuları söyleşi ve sahnede boy gösterdi

Nilüfer Belediyesi 4. Tiyatro Festivali bir birinden değerli oyun ve oyuncuları Bursalılar'la buluşturmaya devam ediyor. Sanat adlı oyun için Bursa’ya gelen Tiyatro Gerçek oyuncuları Hakan Gerçek, Bekir Aksoy ve Rüzgar Aksoy, söyleşi de sanat dostlarıyla buluştu.

Ünlü oyuncular, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün  kapatılmasına ilişkin tasarının son halinin verilmesini eleştirdi. Oyuncu Hakan Gerçek, sanatın dünyanın her yerinde hükümetlerle çatıştığını ifade ederek, “Türkiye kadar her açıdan karanlığa gömülen bir sanat dünyası yok. Ülkemizde son dönemde sanat yasası var. Tüm mesele oradan kaynaklanıyor. Yasa çıkarken oluşan komisyonlarda hükümet kanadının sayısı fazla ve onların istediği oluyor. Devlet Tiyatroları’nın kapatılmak istenmesi çok yanlış. Bu demokrasi değil. Devlet tiyatrolarının gideri çok deniyor. Bu kurumlar ticaret alanı değildir. Türkiye geleneğinde devlet tiyatroları çok köklüdür. Sanatın tek amacı insanı geliştirmektir. Bunun önünü keserseniz siz sanattan korkuyorsunuz demektir. Sanat tertemiz bir insan ruhu oluşturur. Bilinmedik şeylere karışmak doğru değildir. Devlet ve şehir tiyatroları mutlaka olmalı. Bu ülkenin insanlarının buna ihtiyacı var. Dünyanın her yerinde devlet tiyatrosu var. Hükümetler gelip geçici önemli olan doğru yapılar oluşturulmalı. Elbette sanat muhalefet yapacak,” dedi.

Tiyatro ve dizi oyuncusu Bekir Aksoy ise Nilüfer Belediyesi’ni böylesine büyük bir festivale imza attığı için kutlayarak,  “Bu festivalin önemi anlatılamaz. Zaten biletler kısa zamanda tükenmiş. Bursa halkının ilgisinin yanı sıra belediyenin üstlenmesi çok önemli. Değeri lafla anlatılamaz. Umarım diğer belediyelerde tiyatro ve diğer sanat kollarına ilgi gösterir,” diye konuştu.

Devlet Tiyatroları’nın kar amacı gütmeyen sanattan beslenen insanlara imkan sunan kurumlar olduğunu vurgulayan Aksoy, “Devlet ve Şehir Tiyatroları, görevini yapabiliyor mu bunu sormak gerekir. Eğer bu kurumlardaki insanlar kalitesiz işler yapıyorsa hükümet ve yetkililer gerekeni yapmalı. Sanat hükümete iktidara karşı olmamalıdır. Sanat kendi yanlış gördüğünün karşısındadır. Sanatçı kontrol altına alınamayan bir mekanizmadır” diye kaydetti.

Oyuncu Rüzgar Aksoy da son dönemde sanata bakış açısını eleştirerek, “Birilerinin hayatında sanat olmayabilir. Eğer iyi niyet olursa Devlet ve Şehir Tiyatroları güzel işler yapabilir ve bir takım imkanı olmayan insanlara ulaşabilir. Niyet doğru kavranabilirse orta yol bulunabilir. Biraz oturup niyetleri ortaya koymak gerekir. Derdini anlatan yöneticiler olsa devlet tiyatrolarında çözümler bulunabilir,” şeklinde konuştu.

Oyuncular daha sonra akşam saatlerinde  sahneledikleri Sanat adlı oyunla seyirce karşısına çıktı. Üç arkadaş arasında arkadaşlık bağlarının ele alındığı ironik, eğlenceli ve düşündürücü oyun izleyenlerden büyük alkış aldı. Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Çakıcı oyuncuları kutlayarak çiçek verirken,  salonda bulunan görme engellilere de simültane yöntemiyle betimleme yapıldı.