Nilüfer Tiyatro Festivali’nde “Nafile Dünya” gecesi

1000 kişilik salonu dolduran tiyatroseverler, Oktay Arayıcı’nın kaleme aldığı Erdal Cindoruk, Emre Kınay, Başak Akan, Selahattin Taşdöğen, Neslihan Yeldan gibi oyuncuların yer aldığı oyun sonunda oyuncuları ayakta alkışladı.

4. Nilüfer Tiyatro Festivali devam ediyor. Dünya Tiyatrolar Günü’nde Türk Tiyatrosu’nun klasiği olan “Nafile Dünya” adlı oyun Fethiye Kültür Merkezi’nde sahnelendi. Oktay Arayıcı’nın yazdığı oyunu Emre Kınay yönetti. Polislik mesleğine otuzlu yıllarda başlamış ve geçen zaman içinde cumhuriyet rejimine ve devlet hizmet ilkesine ilk günkü gibi bağlı kaldığı için, değişen, yozlaşan toplumsal koşullara ayak uyduramayan küçük bir adamın trajikomik hikayesini ele alan oyun ‘Sürülen bir insan olmak mı yoksa insan olmak mı?’ sorusunu ele alıyor. Epik tiyatrodan ve geleneksel tiyatrodan izler taşıyan, 1969 yılında yazılmasına rağmen günümüz gerçeklikleri ile örtüşen oyunu izleyenler arasında Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de vardı. Oyun sonunda sahneye çıkarak oyuncuları tebrik eden Bozbey, “Nilüfer izleyicisinin de desteği ile inadına tiyatroyu, ama özellikle de sanatın özgür yüzü olan özel tiyatroları desteklemeye devam edeceğiz,” dedi.

Oyuncu Emre Kınay ise Nilüfer Belediyesi’ne Türkiye’nin en büyük sanat organizasyonlarından biri olan Nilüfer Tiyatro Festivali için teşekkür ederek “Çok ayrıcalıklı bir anlayışın hakim olduğu bir yerel yönetimin içinde yaşıyorsunuz.  Bu oyun 1964’te yazılmış ancak o günden bu yana değişen pek bir şey yok. Vesayet askeriden sivile, sivilden askeriye geçiyor. Ancak bugünlerde bir yasa tasarısı var ki, sanat adına çok endişe verici. Bu yasa tasarısına göre TÜSAK (Türkiye Sanat Kurulu) isminde Bakanlar Kurulu’nun  belirlediği 10 kişilik bir kurul oluşturulacak. Bu 10 arkadaş, sanat politikasını Başbakan’a verecekler. Başbakan onaylayacak ve ülkenin sanat politikası buna göre belirlenecek,” dedi.

Diğer yandan Emre Kınay, oyun öncesi Nâzım Hikmet Kültürevi’nde bir söyleşiye katıldı. “Türkiye’de sanat ve özgürlük” konulu söyleşide tiyatroseverlerle bir araya gelen Kınay “1960 yılında bu ülkede 750 bin tiyatro izleyicisi vardı.  Yıl 2014: Bugün de tiyatro izleyicisi sayısı 750 bin. Herkesin aktör olmak istediği ama kimsenin tiyatroya gitmek istemediği bir dönem yaşıyoruz,” dedi. Kınay ayrıca,  Nilvak Özel Nilüfer Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencileri ile bir araya gelerek fotoğraf çektirdi.