Bozbey: “Nilüfer modeli demokrasi şenliğine dönüşebilir”

Demokratik katılımın yaygınlaşması, kentlilik bilincinin geliştirilmesi ve çok ortaklı yönetim anlayışını sağlamak amacıyla kurulan Nilüfer Kent Konseyi’nin 11’inci Olağan Genel Kurul Toplantısı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in katılımıyla gerçekleşti. Nazım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirilen genel kurul toplantısında Nilüfer Kent Konseyi’nin başkan ve yürütme kurulu üyeleri seçildi.

Nilüfer Kent Konseyi üyelerinin yoğun katılımıyla düzenlenen  genel kurul toplantısında divan heyetinin oluşturulmasının ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey söz aldı.  Başkan Bozbey, “Türkiye’de bir Nilüfer modeli, rol model olmak istiyoruz” diyerek Nilüfer’de katılımcı yönetim anlayışının tüm Türkiye’ye yayılacağını söyledi. Türkiye’de uygulanan belediye sisteminin başkanlığa dayalı bir sistem olduğunu vurgulayan Mustafa Bozbey, “Başkanın söylediği olur” anlayışının kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

Yurttaşların yönetime doğrudan katılımının sağlanması için idari yapıda uygulanan değişikliklerin Mahalle Komiteleri’yle doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bu model yaklaşık on yıl içerisinde tüm Türkiye’ye yayılacak ve uygulamaya geçecek. Mahalle Komiteleri modeli bir çok belediye tarafından örnek alınıp uygulanmaya çalışılıyor. Fakat bunun öncülüğünü ancak Nilüfer yapar, Nilüferli yapar. Katılımcılık anlayışıyla uygulamaya başladığımız bu sistem; ileride tüm Türkiye’ye örnek olacak demokrasi şenliğine dönüşebilir” şeklinde konuştu.

Nilüfer Belediyesi’nin 2014-2019 yönetim döneminde idari yapıda köklü değişiklikler yaptıklarından da söz eden Başkan Bozbey, Nilüfer Kent Konseyi 11’inci Olağan Seçimli Genel Kurulu’nun hayırlı olmasını diledi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in konuşmasının ardından adaylar belirlendi. Nilüfer Kent Konseyi Başkanlığı için tek aday olarak seçime giren Şazi Çavuşoğlu başkan seçilirken, yapılan oylamada yürütme kuruluna TMMOB Temsilcilisi Gül Sayan Atanur, Sendika Temsilcisi Güney Özkılınç, Muhtar Temsilcisi Erol Yılmazer, Sivil Toplum Kurumu Temsilcisi Bilgen Özkan ve Ali Şık, Üye olarak da Nergis Şişek ve Dilek Tez seçildi.

Nilüfer Kent Konseyi Başkanlığı’na seçilen Şazi Çavuşoğlu, kentlilik bilinciyle hareket ederek Nilüfer’in ve Bursa’nın daha yaşanabilir bir kent olması için çalışacaklarını söyledi.

Seçimlere katılmayan Nilüfer Kent Konseyi Eski Başkanı Atlıhan Öge de 2013 yılı faaliyet raporunu okuyarak katılımcıları bilgilendirdi. Atlıhan Öge, 1986 yılında meydana gelen ve 20’inci yüzyılın ilk büyük nükleer kazası olarak tarihe geçen Çernobil Nükleer Santrali’nde gerçekleşen kazanın yıl dönümünü kısa film gösterimiyle anarak Türkiye’de nükleer santrallerin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.