Bozbey’den Brüksel’de tarihi imza

Böylece yaklaşık 60 kent ve belediye tarafından iklim değişikliğine uyuma yönelik gösterilen liderlik ve eylemler, katılımcıların huzurunda somutlaştırıldı.

Brüksel’deki imza töreni, Portekiz’den Yunanistan’a, İtalya’dan, İspanya ve Fransa’ya, İngiltere’den Bulgaristan’a Avrupa’dan İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Başkanlar Girişimi Sözleşmesi’ne (Mayors Adapt) imza atan kentleri buluşturdu.

AB İklim Eylemi Komiseri Connie Hedegaard ile birlikte, kentlerin iklim değişikliğine uyumda harekete geçme konusundaki kararlılıklarını kutlamaları anlamını da taşıyan organizasyon, Avrupa Komisyonu’nun web sitesinden de canlı yayınlandı. Törende AB ülkeleri dışından tek kent Nilüfer olarak dikkat çekerken, Türkiye’yi temsil eden tek Başkan olarak ismi anons edilen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, atılan imzanın ardından Komiser Hedegaard’la öz çekim yaparak bu çok önemli ana ayrı bir renk de kattı.

Mayors Adapt (Kentlerin iklim değişikliğine uyumda harekete geçmelerini sağlamak üzere ‘Başkanların İklim Değişikliği Uyumu’ üzerine vardıkları mutabakat, Avrupa Komisyonu tarafından oluşturuldu. Belediye Başkanlarının kentleri iklim değişikliğine karşı daha az savunmasız hale getiren ve vatandaşlarına daha sürdürülebilir bir gelecek vaat eden önlemler almasını ön gören sözleşmenin içeriğinde ‘İklim değişikliklerinin önlenmesi’, ‘Yerel yönetimlerin etkin önlem ve stratejiler geliştirmesi’, ‘Çevre önlemleri konusunda AB fonlarının kullanılması’, ‘Tarım, balıkçılık gibi kolay etkilenen sektörlerin korunması’, ‘Doğal ve insan eliyle oluşabilecek felaketlerden doğacak zararın etkilerinin giderilmesinin garanti altına alınması’ ve ‘Tüm alt yapının AB standartlarına getirilmesi’ gibi maddeler bulunuyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği konusunda uzun süredir projeler hazırlayan Nilüfer Belediyesi, bu çerçevede, “Enerji Yönetim Kurulu’nu oluşturarak, Enerji Bürosu’nu kurmuştu. Yaklaşık üç yıl önce, Eurocities’e, Temmuz 2014’te de Energycities’e üye olan Nilüfer Belediyesi, Brüksel’de gerçekleştirilen Mayors Adapt protokolüyle, 2020 yılına kadar karbondioksit oranını %20 azaltmak konusundaki hedefini de bir kez daha vurgulamış oldu.