haber

Öğrencilerden ‘merdiven altı’ tepkisi

16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde sağlıklı besin tüketimine dikkat çekmek için “Dünya Gıda Günü Açlık Günü Olmasın!” temasıyla Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğinde, NilPark AVM’den BAOB’a yürüyüş düzenledi. Gelecek nesillerin sağlıklı gıda tüketebilmeleri için düzenlenen etkinliğe, okullardan katılan öğrenciler de destek verdi. “Gıda canavarı olma”, “Bilinçsiz gıda tüketicisi istemiyoruz”, “Hibrit tohuma hayır”, “Hileli gıda sağlığı tehdit eder”, ‘GDO’lu gıda istemiyoruz’ yazılı dövizlerle ve “Merdiven altı işletmelere hayır” sloganlarıyla yürüyen çok sayıda öğrenci, çevredekileri sağlıklı gıda tüketimi konusunda uyardı.

 

Yürüyüşün ardından BAOB Oditoryum Salonu’nda düzenlenen panelde konuşan Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu, yetkililere seslenerek, “Gıda, özellikle de sağlıklı gıdaya hepimizin ihtiyacı var. Sağlıklı gıda ile beslenmeyen bir toplumun geleceği ne kadar parlak olur bir düşünmek gerek. İktidarın son yıllarda arka arkaya çıkardığı kanun hükmünde kararnamelerle birçok tarım arazisi yapılaşmaya, ranta açılmıştır. Bu yanlış kararlar ülkemizde geleneksel tarımı yok ederek gıda tekellerinin önünü açmıştır. Ortak değerlerimiz olan toprağın geleneksel, çoğaltılabilir köylük tohumların, hayvan ve balık türlerinin, ağaç ve ormanların, su, doğa, çevre ve bilginin sermayeleşmesine karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz,” şeklinde konuştu.

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş da dünyada yaşanan açlık ve yetersiz beslenmeye dikkat çekti. Sekan Durmuş, “Açlık ve yetersiz beslenmenin nedeni üretim yetmezliği değil, üretim ve tüketimin adaletli bir şekilde sağlanamamasıdır. Kontrol altına alınamayan gıda fiyatları, sorunu, dünyada ve ülkemizde sıklıkla gündeme gelmektedir. Doğru politikalar belirlenememesi halinde, bu durumun ülkeler için bağımsızlık sorunu haline geleceğinden kimsenin şüphesi olmamalıdır,” dedi.

 

Küresel iklim değişikliğinin tarım ve gıda güvenliğine etkisinin tartışıldığı panelin başkanlığını yapan U.Ü. Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur da tüketicilerin gıda alırken etiketlerine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi. Çopur, “İş tüketicilerde bitiyor. Yani devlet denetlemesini örnekleme metodu ile risk analizi yaparak yapabiliyorlar ama tüketiciler bizzat işin içinde. Bir gıdayı satın alırken özellikle son kullanma tarihine dikkat etmemiz gerekiyor, ambalajının yırtılmamış olması gerekiyor, etiket bilgilerinin bütün halinde olmasına dikkat edilmesi gerekiyor,” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Ömer Çopur tüketicilerin israftan da kaçınmaları gerektiğine vurgu yaptı.

 

Panelde söz alan Gıda Mühendisi Petek Ataman da çocukların gıda güvenliği konusunda eğitilmelerinin önemine değindi.

 

16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde düzenlenen panelde Tüketici Dernekleri Eski Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Büyükcangaz da söz alarak çocuklara gıda tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.