Nilüfer’de kadınlar seslerini duyuruyor

Düzenlenen çok sayıda etkinlikte de kadına şiddetin son bulması çağrısı yapıldı. Hak arama mücadelelerinde her zaman kadınların yanında olan Nilüfer Belediyesi

8 Mart Kadınlar Günü’nde de kadınlarla birlikteydi. Nilüfer’de düzenlenen çeşitli etkinliklerde de kadınların dayanışma çağrısı dile getirildi, kadına yönelik şiddet, taciz ve cinayetler lanetlendi.

Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi, bileşeni olduğu Bursa Kadın Platformu’nun düzenlediği yürüyüşe katıldı. Çok sayıda kadının katıldığı yürüyüş Atatürk Stadyumu önünden başladı. Kadınların bu haklı mücadelesine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de yürüyüş öncesi yanlarına giderek destek verdi.

Özgecan Aslan ve katledilen onlarca kadın için yürüyen topluluk şarkılar, halaylar ve sloganlar eşliğinde Heykel’deki Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Son zamanlarda artan kadın cinayetlerine dikkat çeken kadınlar, ellerinde “Dikkat bu ülkede kadın katliamı var”, “Yasta değil isyandayız, evde değil sokaktayız”, “Özgecan’ı asla unutmayacağız”, “Kadın, yaşam, özgürlük” yazılı dövizlerle haykırdı.

Kadınlar adına basın açıklaması yapan Filiz Tali, Özgecan Aslan için yürüdüklerini belirterek, “Buradan Özgecan’a söz veriyoruz. Özgecan’ın ve tüm kadınların katillerinden hesap soracağız.  Gece ve gündüz yani canımız nasıl ve ne zaman isterse sokaklarda meydanlarda özgürce yaşamak biz kadınların da hakkı. Bizi toplumsal hayattan tecrit etmenize izin vermeyeceğiz. Ne giyeceğimize, nerede, kiminle ve nasıl yaşayacağımıza da, kaç çocuk doğuracağımıza da, kürtaj olup olmayacağımıza da sadece biz karar veririz. Bu hayat da bizim, karar da bizim. Aileyi değil kadını koruyun, ailenin değil kadının bakanlığını kurun önce” ifadelerini kullandı.

‘Efendisi Olmayan Kadınlar’ Nilüfer’de

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi,  8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Tayfun Talipoğlu ile ‘Efendisi Olmayan Kadınlar’ konulu müzikal gösteriye de ev sahipliği yaptı.

Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen gösteriye Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Nilgün Berk ve çok sayıda davetli katıldı. Şarkılı, türkülü, şiirli bir gösteri olan ‘Efendisi Olmayan Kadınlar’ Tayfun Talipoğlu’nun anlatıcı ve şiir yorumculuğu ile geceye katılanlara duygusal anlar yaşattı. Kadın sorununa farklı bir açıdan parmak basan Efendisi Olmayan Kadınlar isimli gösteride Tayfun Talipoğlu ve Mustafa Özarslan’a, Grup Çığ müzikleri ile eşlik etti. Kadın sorununa dikkat çekmenin yanı sıra erkeklere de mesaj niteliği taşıyan gösteride Gazeteci-Yazar Tayfun Talipoğlu, sıkıntılara kimi zaman esprili kimi zaman da duygusal ifadelerle değindi. Türkiye ve dünyadan kadın-erkek eşitliği üzerine rakamlarla örnekler de veren Talipoğlu, toplumun kadın cinayetlerine seyirci kaldığının da altını çizdi. Zaman zaman seslendirilen şarkılara da eşlik eden Talipoğlu,  büyük beğeni topladı.

Gecenin sonunda Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Nilgün Berk, Talipoğlu ve Özarslan’a çiçek verirken, 8 Mart ve kadın dayanışmasının önemine vurgu yaptı.

8 Mart’ta ‘Ev Nöbeti’

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Ev Nöbeti’ isimli sergi de Nazım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açıldı. Serginin açılışına Nilüfer Belediye Başkan Vekili Nilgün Berk, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu katıldı.

Neriman Polat’ın ‘’Ev Nöbeti’’ isimli sergisi kadınların var oluş mücadelesini, toplumsal çelişkileri, baskıları, aileyi, yaşamı ve ölümü sorgularken, tüm bu kavramların çıkmazlarına bir kez daha dikkat çekiyor.  Sergi 15 Nisan tarihine kadar Nâzım Hikmet Kültürevi Yeraltı Sanat Galerisi’nde sergilenecek.

Müzeyyen Senar anıldı

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve Nilüfer Türk Müziği Korosu geçtiğimiz ay hayatını kaybeden Türk Sanat Müziği’nin divası Müzeyyen Senar’ı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlenen konserle andı. Uğur Mumcu Sahnesi’nde sahne alan Nilüfer Türk Müziği Korosu’nun, ünlü sanatçının şarkılarını seslendirildiği geceye ilgi büyük oldu. Senar’ın hayatından kesitlerin de sunulduğu gecede konuklar, seslendirilen şarkılarla unutulmaz anlar yaşadı.

Konserin sonunda Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu koro üyelerine ve konsere katılan kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü çiçek vererek kutladı.

Kadın personele çiçek

Nilüfer Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlara çiçek armağan etti. Düzenlenen çok sayıda etkinlikte kadınlara çiçekler verilerek Kadınlar Günü kutlandı. Nilüfer Belediyesi’nin kadın çalışanlarının da bu özel gününü Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in eşi Seden Bozbey çiçek ve armağanlar vererek kutladı.