haber

Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 75. yılı kutlandı

Cumhuriyetin ilk yıllarında Anadolu’da okuma yazma oranının düşük olması nedeniyle kurulan Köy Enstitüleri’nin 75’inci kuruluş yıldönümü Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği tarafından kutlandı. 3 Fidan Parkı’nda gerçekleştirilen etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Bursa Şube Başkanı Fevzi Topçuoğlu’nun yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Anma töreninde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Köy Enstitüleri’nin önemine dikkat çekti. Bozbey, “Geçen yıllara baktığımızda hangi okul, hangi üniversite çok kısa bir zamanda ülkesini bu kadar geliştirecek mezun verdi diye sormak gerekiyor. Herhalde pek bir örneği olmasa gerek”  dedi.

 

Her şeyin başının eğitim olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey, Köy Enstitüleri’nin eğitim kalitesine bugün hâlâ ulaşılamadığını söyledi. Bozbey şöyle devam etti: “Köy Enstitüleri, Anadolu insanın bağnazlıktan kurtarıldığında nasıl yaratıcı ve üretici yurttaşlar olabileceğinin kanıtıydı. Köy Enstitüleri’ndeki anlayış doğaya duyarlı, insana duyarlı, yaşamla bütünleşen bir anlayıştı. Ders kitaplarını ezberleyen anlayıştan uzak, yaşamın içinden kaynaklanan bir eğitim anlayışı hakimdi. Bugün çocuklarımızı birkaç yılda bir değişen sistemlere kurban, sınavlara bağımlı hale getirdiysek, ne demek istediğim daha iyi anlaşılır sanıyorum. Aramızda bulunan eğitimciler, sistemin nasıl yaralı çocuklar oluşturduğuna, ailelerin de bu çarkın içinde ne zorluklar yaşadığının en iyi tanığıdır. Köy Enstitüleri önemini yitirmedi çünkü; Köy enstitüleri, Cumhuriyet yurttaşı yaratmanın projesiydi” dedi.

 

Köy Enstitüleri bir mucizeydi

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Bursa Şube Başkanı Fevzi Topçuoğlu da ‘Köy Enstitüleri birçok kesimin korkulu rüyası oldu. 1946 yılına kadar ışığını yaymaya devam etti fakat daha sonra müfredatı değiştirilerek uygulamalı dersler çıkarıldı ve teorik ders saatleri fazlalaştırıldı. Köy Enstitüleri bir mucizeydi, Tonguç Baba ve onu göreve getiren dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel bu mucizeyi gerçekleştirenlerdir. Köy Enstitüleri birçok bilim adamı, eğitmen, araştırmacı ve 17 bin öğretmen yetiştirdi’ şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından serbest kürsüde söz alan Köy Enstitüsü mezunlarından Faik Acar da ‘Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç bir yumurtanın iki yarısı gibiydi ve Türk Milli Eğitimi’ne ışık verdiler’ diye ekledi.

 

Etkinlikte Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinden oluşan koro konser verdi. Nilüfer Belediyesi Halk Dansları Ekibi, Zeynep Tuğcu’nun türküleri ve Nilüfer Belediyesi Roman Orkestrası da sahne alarak Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 75’inci yılı kutlamalarına renk kattı.