Nilüfer Belediyesi’nin projesi 62 bin 282 kitap okuttu

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, Nilüfer Rotary Kulübü Derneği ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle ilçedeki devlet okullarında düzenlenen ‘Boyun Kadar Kitap Oku’ kampanyasına bu yıl 53 okuldan 2544 öğrenci katıldı. 8-14 yaşları arasındaki öğrencilerin katıldığı Boyun Kadar Kitap Oku yarışmasında 62 bin 282 kitap okundu.

Büyük katılım sağlanan yarışma düzenlenen ödül töreniyle tamamlandı.

Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen ödül törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi, 2440 Nilüfer Rotary Kulübü Dönem Başkanı Ünal Çelik, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Adil Kayaoğlu ve eski Milli Basketbolcu Efe Aydan’ın yanı sıra çok sayıda okul müdürü ve öğrenci velisi katıldı.

‘Kitap okuyarak büyüklere ders veriyorsunuz’

Ödül töreninde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kitap okumanın yaşam biçimi haline gelmesini istediklerini kaydetti. Başkan Bozbey, ‘Nilüfer Belediyesi olarak, okumanın keyfine varmayı özendirmek; bilginin, ekmek kadar, su kadar önemli olduğunu ortaya koymak için 4 yıldır bu etkinliği düzenliyoruz. Bu yıl yarışmamıza siz çocuklarımızın gösterdiği ilgi ise ne kadar doğru bir iş yapıldığını gözler önüne seriyor. Her biriniz, kitap okuma aşkınızla büyüklerinize adeta ders veriyorsunuz. O nedenle, sizleri yürekten kutluyorum. Çünkü okur-yazar olmak tek başına cahilliği önleyen bir şey değil. Ruhun ve aklın beslenmesi için en önemli gıdalardan biri kitap okumak. Ama ne yazık ki, ülkemiz bu konuda çok gerilerde. Avrupa’da kitap okuma ortalaması yüzde 21. Yani her 100 kişiden 21’i kitap okuyor. Türkiye’de ise TÜİK rakamlarına göre bu oran binde bir. O nedenle bizim ‘Boyun Kadar Kitap Oku’ yarışmamızı sanırım büyüklere yönelik de yapmamız gerekiyor’ şeklinde konuştu.

Merkez Kütüphanesi için çalışmalar başladı

Geçtiğimiz yıllara oranla minik öğrencilerin Boyun Kadar Kitap Oku yarışmasına daha çok ilgi gösterdiğini kaydeden Bozbey, Nilüfer’e Merkez Kütüphane yapılması için çalışmalara hız verildiğini söyledi. Bozbey, ‘Önümüzdeki süreçte ‘Merkez Kütüphane’ projemiz var. İhsaniye’de hazırlıklarına başladık ve yaklaşık 3 bin 500 metrekarelik bir kütüphane Nilüferliler’e hizmet verecek’  dedi.

Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi de ‘‘Okuma eğilimini yaşamın belleğine inmeye yönelik bir yolculuk olarak tanımlayarak, her kelime bizi okudukça diğer insanlardan daha fazla özgür kılıyor’’ diye kaydetti.

2440 Nilüfer Rotary Kulübü Dönem Başkanı Ünal Çelik de okuma kültürünün geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak destek verdiklerini belirtti.

Ödüller Efe Aydan’dan

2014-2015 Eğitim yılının başından itibaren, Nilüfer ilçesindeki devlet okullarında okuyan öğrencilerin katıldığı projeye bu yıl 2 bin 544 öğrenci, 5 milyon 830 bin 692 sayfa, 62 bin 282 kitap okuyarak başvuruda bulundu. 53 farklı okuldan gelen başvurularda 196 öğretmen öğrencilerinin kitapları okumalarını özetlemelerini izleyerek okumaları onayladı. İlkokullarda her sınıf düzeyinde ilk 15'er öğrenci ve öğretmeni, ortaokullarda ise her sınıf düzeyinde ilk 10'ar öğrenci ve öğretmeni ödüllendirildi.

Öğrencilere madalyalarını eski milli basketbolcu Efe Aydan takarken Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcıları Bukle Erman, Adil Kayaoğlu, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi ve 2440 Nilüfer Rotary Bölge Başkanı Ünal Çelik de miniklere hediyelerini verdi.

Boyun Kadar Kitap Oku yarışmasına okulların öğrenci mevcutları dikkate alınarak en yüksek katılım sağlayan İrfaniye Ortaokulu, Doğanköy Ortaokulu ve Işıktepe Rüveyde Dörtçelik Ortaokulu’na birer armağan çeki verildi. Ayrıca üç okula öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için fotokopi makinesi verilecek. Yarışmada dereceye giren ilkokul öğrencileri ödül olarak İstanbul’da Kidzmondo, ortaokul öğrencileri ise İstanbul’da yer alan Vialand gezisine katılacak.