haber

Festivali 13 bin kişi takip etti

Nilüfer 3. Tiyatro Festivali 34 gün sürdü ve 39 oyunun yanı sıra sekiz atölye çalışması tiyatroseverlerle buluştu. Bir ayı aşkın sürede birbirinden değerli oyun ve oyuncuları Bursalılar'la buluşturan festivale Konak Kültürevi, Nazım Hikmet Kültürevi, Uğur Mumcu Sahnesi ve Özlüce Kültürevi ev sahipliği yaptı. Bu yıl ilk kez uluslararası boyuta taşınan festivale Azerbaycan, Makedonya, Romanya ve Irak olmak üzere 4 ülke davet edildi. 37 yönetmen ve 258 oyuncuyu ağırlayan 3. Nilüfer Tiyatro Festivali’nde 13 bin seyirciye ulaşılırken, festival çerçevesinde gerçekleştirilen sekiz atölyeye 65 kişi katıldı.

Festivalde engelliler için de özel düzenlemeler yapıldı. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde kurulan betimleme sistemiyle 10 farklı oyunda 40 görme engelli vatandaş oyun izleme olanağı buldu. İsyan ve Buluşma Hamlet oyunlarında işaret dili çevirisi yapıldı. 80 işitme engelli vatandaş oyunları takip edebildi. Alt yazı ile çeviri yapılan Romanya’dan Family Stories adlı oyunu da 55 işitme engelli vatandaş izledi. 

Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın projesi kapsamında ilçeye yeni bağlanan beldelerdeki kadınların sosyal yaşama katılımlarının sağlanması çerçevesinde festivalde de 20 oyuna 191 kadın oyun izleme olanağı buldu.

Festivalin son akşamında Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şafak Pala, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü ile başlayan 3. Nilüfer Tiyatro Festivali’nin yine anlamlı bir günde sona erdiğini ifade ederken,  “Bugün 1 Mayıs işçinin, emekçinin bayramı. Tüm emekçilerin bayramını kutluyor, bütün sanat emekçilerine de selam olsun diyoruz. Bildiğiniz gibi, tiyatro daha bir insan olabilmenin ve insan kalabilmenin sanatıdır. Tiyatro aynı zamanda insan beynini geliştirip hayal kurmasını sağlar. Bu yüzden çok önemlidir. Çünkü hayalleri olmayan insan dünyanın en yoksul insanıdır” dedi. Pala, tiyatronun değersizleştirilmeye çalışıldığı ve salonların kapandığı bugünlerde; Nilüfer Belediyesi’nin Nâzım Hikmet Kültürevi’ni açmanın haklı gururunu yaşadığını da vurgularken, Nilüfer Sanat Tiyatrosunun kuruluş çalışmalarının başladığı müjdesini de verdi.

Festivalin son oyunu ise Ben Bertolt Brecht oldu. Dostlar Tiyatrosu tarafından sahnelenen, Genco Erkal’ın Bertolt Brecht’in şiir, şarkı ve öykülerinden uyarladığı müzikli kabare, izleyiciyi dünyanın düzeni, kadının konumu ve savaş gibi konularda bir yolculuğa çıkardı. Usta oyuncu Erkal’a sahnede Tülay Günal’ın eşlik ettiği müzikli kabare, piyanist Yiğit Özatalay’ın canlı performansı eşliğinde gerçekleştirdi. Oyunda, görme engelli 10 izleyici için de betimleme sağlandı. Oyun sonunda Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Aysel Okumuş, oyunculara çiçek vererek performanslarından dolayı kutladı.

Ardından Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen kokteyl ise sanatseverleri bir araya getirdi. Oyunlardan karelerin ve festivalin renkli anlarının gösterildiği kokteyl sırasında sanatseverler bolca hatıra fotoğrafı da çektirdi.