Bozbey: Özgür basın bağımsız yargı gibidir

Ziyarette özgür basının bağımsız yargı gibi olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Özgür basın bir gün herkese lazım olacak” dedi.

“Yerel Medyanın AB ile Uyumu” projesi kapsamında Mudanya Gazeteciler Derneği davetiyle çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bursa’ya gelen Snezhana Todorova başkanlığındaki Bulgar Gazeteciler Birliği Yönetimi ile radyocular ve gazetecilerden oluşan heyet, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i makamında ziyaret etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Demokrasinin ülkeye özgür basın doğrultusunda yerleşeceğine inananlardanız. Basın özgürlüğünün yanında birey özgürlüğüne de inanıyoruz. Onun için hem basın mensuplarına sahip çıkmak hem de onlara destek vermek biz yerel yöneticilerin görevi olmalı. Çünkü demokrasi yerelden güçlenip ülkeye yayılırsa, işte o zaman anlam kazanır. Basın mensuplarının görevleri gerçekten çok anlamlı. Halkı doğru bilgilendirme görevi bizler için de insanlık adına da son derece önemli. Basınımızın bu tür anlayışta olduğuna inanıyoruz. Bizler de zaman içinde yanlış yapabiliriz. Basın da bizleri doğru bilgilendirme adına yapmış olduğu eleştirilerle doğru yola sevk edebilirler. Basın gerçekten dördüncü kuvvet tanımımıza uygun olmalı” ifadelerini kullandı.

Bursa’da güçlü bir medyanın olduğunu söyleyen Başkan Bozbey, “Bursa’da güçlü gazeteler var. İkinci Babıali olarak adlandırılıyor. Bizim yerel gazetelerle belirli bir mesafede iyi ilişkilerimiz var. Belirli bir mesafe derken şunu anlatmak istiyorum: Biz bugüne kadar hiçbir gazeteciye ‘niye bunu yazdın’ diye sormuş değiliz. Sadece bazen bize de sorup, bizim de görüşümüzü eklemeleri yönünde görüştüklerimiz vardır. Çünkü biz gazeteciyi sorgulayan yapıda değiliz. Üzgünüm ki günümüzde ifade ve basın özgürlüğü yok. Basının bu konudaki mücadelesine biz de destek veriyoruz” şeklinde konuştu.

Özgür basının bağımsız yargı gibi olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey, “Özgür basın herkese bir gün lazım olacaktır. Hatta onu kullananlara mutlaka lazım olacaktır. Bir ülkede basın özgür değilse, demokrasinin yerleşmesi de söz konusu olamaz. İktidarlar özgürlük sınırsız diyor ama onların istediği ölçüyle bir sınır yaratıyorlar. Özgür basın aslında iktidarlar için velinimettir. Onların ve çevrelerinin yaptıkları yanlışı ancak o sayede görürler ve doğru iş yapabilirler” şeklinde konuştu.

Nilüfer Belediyesi’nin Bulgaristan’la olan ilişkilerinden de bahseden Başkan Bozbey, Ardino Belediyesi’yle 1995 yılından beri, Asenovgrad Belediyesi ile de 2013’ten bu yana kardeş belediye olduklarını ifade etti.

Görüşlerinden dolayı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i kutlayan Bulgar Gazeteciler Birliği Başkanı Snezhana Todorova, “İki ülke arasında ilişkilerin daha da ilerlemesini diliyoruz ve özgür basın konusundaki dileklerinizin tüm dünya için gerçek olmasını umuyoruz” dedi.