Nilüfer’de ‘Şeftival’ coşkusu

Kentte yetişen ürünleri tanıtmak amacıyla çalışmalar yapan Nilüfer Belediyesi, enginar, biber ve incirden sonra Tahtalı şeftalisinin de adını tüm dünyaya duyurmak için festival düzenledi.  Nilüfer Kent Konseyi ile birlikte bu yıl ilk kez Tahtalı’da düzenlenen Şeftali Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

Nilüfer’de 2000 dönümlük alanda üretilen şeftalinin üçte birinden fazlasının yetiştiği Tahtalı’da düzenlenen festival, Nilüfer Kent Konseyi Bisikletliler Grubu’nun Kayapa Gölet Turu ile başladı. Daha sonra grup mahalle meydanına geçerek burada tur attı.

Halkın büyük ilgi gösterdiği festivale Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi Seden Bozbey, CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal ve Erkan Aydın da katıldı.

Festivalde eşi Seden Bozbey ile birlikte stantları gezen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, üreticiler ve köylülerle sohbet etti ürünlerin tadına baktı.

“Şeftali denince Tahtalı akla gelecek’’

Başkan Bozbey, yaptığı konuşmada kentte yetişen ürünlerin tanıtımı için Nilüfer Belediyesi olarak üreticiye destek olmaya çalıştıklarını belirtti. Bozbey, Nilüfer’de üretilen şeftalinin büyük kısmının Tahtalı’da yetiştiğine dikkat çekti ve bu nedenle festivali de Tahtalı’da düzenlediklerini söyledi. Bozbey, festivalin Tahtalı şeftalisinin adını duyurmanın yanı sıra pazar payını da artıracağına vurgu yaptı.

Başkan Bozbey; ‘‘Bu yıl ilki yapılan Tahtalı Şeftali Festivali’nin önümüzdeki yıllarda daha da kapsamlı yapılacak. “Artık “şeftali” denince akıllara ilk olarak Tahtalı gelecek. Bunu hep beraber başaracağız” ifadelerini kullandı.

Başkan Mustafa Bozbey konuşmasına şöyle devam etti: “Nilüfer yeni yerleşim alanlarıyla,  sanayisiyle tanınıyor ama tarımsal ürünlerinin de çok fazla olduğunu daha iyi algılamak, değerlendirmek gerekiyor. İşte o ürünlerden biri de şeftali. Biz kırsal alandaki insanlarımızın kentsel yaşam içinde bu ürünleri üretmesini istiyoruz.”

“Devlet üreticiyi desteklemeli”

Türkiye’de üretici olmanın zorluklarına dikkat çeken Başkan Bozbey, “Üretici olmak çok kolay değil onun için köylerdeki kırsal alandaki üreticilerin hepsini kutluyorum, onların kurumsal anlamda yanlarında olmak da yetmiyor. Tüm üreticilerimizin yaşam standartlarının yükseltilmesi anlamında devletin desteğini bekliyoruz. Öyle eften püften değil adam gibi desteğini bekliyoruz ki üreticiler daha kaliteli üretimlerini yapsınlar ve geleceğe güvenle baksınlar” diye konuştu.

“Üretim Kooperatiflerini destekliyoruz”

Nilüfer Belediyesi olarak kooperatiflerini desteklediklerine dikkat çeken Bozbey, özellikle üretim kooperatiflerini önemsediklerini belirtti. Bozbey  “Özellikle üretim kooperatifleri ile ilgili çalışmalarımıza tüm üreticilerimizin destek vermelerini bekliyoruz. Bu konuda Nilüfer Belediyesi hem içinde olacak hem de en önemli destekçisi olacaktır. Kooperatifleşirsek o zaman ürünlerin saklanması, pazarlanması, farklı şekillerde değerlendirilmesi fırsatı doğar ve gelir artar. Onun için destekliyoruz, sizden de destek bekliyoruz” dedi.

“Tarım arazileri korunmalı”

Şeftali Festivali’nde  ‘İyi Tarım ve Şeftalinin Hikâyesi’ paneli de düzenlendi. Panelde CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Turgay Vural ile şeftali üreticileri Mehmet Yılmaz ve Ahmet Doğru bilgi paylaşımında bulundu.

Panelde konuşan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal,  Bursa’nın verimli topraklarını her geçen gün kaybettiğine dikkat çekerek  “Bursa’nın toprakları artık sanayi alanlarına açılmamalı. Tarıma, ürünlerimize sahip çıkmalıyız. Artık ülke olarak her şeyi ithal etmeye başladık. Üretim planlaması yapılarak, ülke tarımını daha iyi noktalara getirmeliyiz” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da Türkiye’de tarımda yaşanan olumsuzluklara değindi. Tarım arazilerinin rant kurbanı olduğunu vurgulayan Aydın, “Bu doğa bu yeşillik bir daha geri gelmez. Sanayi çorak topraklara da kurulabilir. Bu verimli toprakların değeri bilinmeli. Daha yaşanabilir Bursa için verimli topraklarımıza sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

Yarışmalara büyük ilgi

Festival düzenlenen iki ayrı yarışmayla renklendi. Düzenlenen “En İyi Şeftali” Yarışması’nda üreticilerden İbrahim Oktay birinci, İsmail Işık ikinci, İsmail İlgi de üçüncü oldu.

“Şeftalili Lezzetler Yarışması”nda da kadınlar hünerlerini sergiledi. Şeftali ile yapılan yemeklerin ve tatlıların yer aldığı yarışmada Bursa Profesyonel Aşçılar Derneği üyelerinin yanı sıra Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve eşi Seden Bozbey de jüri üyeleri arasında yer aldı.  Jüri üyelerinin birinciyi seçmekte zorlandığı yarışmada Rahşan Başaran “Fırında kuzu haşlama” ile birinci olurken, Özlem Dolan “Şeftalili Pasta” ile ikinci, Nuran Yıldız da “Şeftali Tatlısı” ile üçüncü olarak para ödülü aldı.

Dereceye girenlere ödüllerini Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey verdi.

İlhan Şeşen’den konser

Yarışmaların ardından önce Nilüfer Roman Orkestrası ardından da Nilüfer Halk Dansları ekipleri de görsel şölen sundu.

Festivalin finalini de ünlü sanatçı İlhan Şeşen yaptı. Sahneye çıkan İlhan Şeşen Nilüferliler’i seslendirdiği şarkılarla coşturdu. İzleyenlerin zaman zaman parçalara eşlik ettiği konser renkli görüntülere sahne oldu. Gecenin sonunda Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu İlhan Şeşen’e çiçek vererek teşekkür etti.