NAK’tan Romanya’da nefes kesen tatbikat

Romanya Uvsar Arama Kurtarma ekibi tarafından düzenlenen tatbikata Nilüfer Arama Kurtarma ekibi ile birlikte yaklaşık 200 kişi katıldı.

Tatbikatta enkazın altında kalan 12 kişiden 10’u gerçeği aratmayan görüntülerle kurtarıldı. 6.8 şiddetinde depremin de canlandırıldığı tatbikatta deprem dolayısıyla Aşağı Tuna Üniversitesi’nin binası çöktü.

Bunun üzerine harekete geçen kurtarma ekipleri, içeride bulunan 12 kişiyi kurtarmak için seferber oldu. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, arama-kurtarma, jandarma, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan çalışmalarda itfaiye ekipleri binaya su sıktı. Kurtarma ekipleri de içeriye girerek, yaralıları dışarıya çıkarmaya çalıştı. Ekipler ulaşılamayan yere bir de hat kurarak bazı yaralıları da böyle kurtardı. Operasyon sonucunda 12 kişiden 10’u sağ olarak kurtarıldı. Yaralılar yapılan ilk müdahalenin ardından bölgedeki hastanelere sevk edildi.

Romanya ile 5. ortak tatbikat

Romanya’daki Uvsar Arama-Kurtarma'nın davetlisi olarak bu ülkeye 16 kişi ve 2 araçla gittiklerini belirten Nilüfer Arama Kurtarma Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Işık, 10-14 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen ülkenin en büyük tatbikatına katılarak deneyimlerine bir yenisini eklediklerini belirtti. Tatbikatta Romanya sağlık hizmetleri, jandarma, polis, itfaiye ve arama-kurtarma ekiplerinden yaklaşık 200 kişinin yer aldığını belirten Işık, 6.8 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerine gerçekleştirilen tatbikatı başarıyla tamamladıklarını söyleyerek şöyle devam etti: “Yaptığımız çalışmalarda 10 kişiyi sağ, 2 kişiyi ise ölü olarak çöken binadan çıkardık. 1 gün de ormanlık alanda tatbikat yaptık. Burada da kaybolan 1 kişiyi kurtardık” dedi.

Uvsar Arama Kurtarma ekibi ile 5. tatbikatı yaptıklarına dikkat çeken Fatih Işık,  “Orada çok iyi ağırlandık. Romanya jandarması da bize bir plaket verdi. Ayrıca oraya giderken Nilüfer Belediyesi bize çok büyük destek oldu. Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür ederiz” dedi.