Nilüfer ‘Barış Meclisi’ kapılarını açtı

Nilüfer Belediye Meclisi, Eylül ayı toplantısını Halk Evi’nde yapılan yeni meclis salonunda yaptı.

Yıllardır Konak Kültürevi’nde yapılan meclis toplantıları artık Halk Evi’ndeki tam donanımlı yeni salona taşındı. 342 metre kare alana sahip 140 kişi kapasiteli Nilüfer “Barış Meclisi”  modern ve teknolojik yapısının yanı sıra oturma düzeniyle de dikkat çekiyor. Salonda bürokratlar için ayrı yerler düzenlenirken, balkonda ayrılan bölümde de halk, meclisi kolaylıkla takip edebilecek.

Nilüfer Belediyesi Meclisi’nin toplantısı öncesinde Nilüfer “Barış Meclisi”  adı verilen salonun açılışı tüm meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, CHP Bursa İl Başkanı Zafer Yıldız, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Yücel Akbulut, siyasi partilerin ilçe başkanları ve idari amirlerin katıldığı açılışta, teröre tepki için siyah kurdele takıldı.

Açılışın ardından meclis üyeleri ve konuklar Nilüfer “Barış Meclisi”ne geçti. Yeni salonda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşması yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Dağlıca’da şehit verdiğimiz canlarımızı saygıyla anıyorum. Kendilerine Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır diliyorum. Her gün tazelenen acılarımız artık sona ersin. Teröre ve terörizme destek verenlere lanet olsun” dedi.

Türkiye’de bir ilk

Türkiye’de ilk kez, bir yerel yönetimin, Meclis Salonu’na, “Barış Meclisi” adını verdiğini vurgulayan Başkan Bozbey şöyle konuştu: “Barış, hemen şimdi’ diyoruz. İnadına, inadına barış. Barış ortamı, sadece topla, tüfekle, silahla, bozulmaz. Barış ortamı umarsızlıkla da bozulur. Küçücük bir bedenin kıyıya vurması ise artık gelinen son noktadır. Uluslararası barışa, egemen güçlerin sahte barış lakırdılarına vurulan kocaman bir darbedir. Türkiye’nin hava kadar, su kadar, ekmek kadar demokrasiye de ihtiyacı vardır. Biz, demokrasinin yerelden gelişmesi için 2009 yılında Mahalle Komiteleri sürecini başlattık. Türkiye’de ilk kez, mecliste adeta bir devrim niteliğinde adımlar attık. Kurduğumuz 9 çalışma komisyonunun görev yetki ve esaslarını, meclisimizin kararıyla Türkiye’de ilk kez belirledik. İşte, demokrasiyi yerelden yeşertecek Nilüfer Modeli’nin ana unsurlarından biri olan Nilüfer Belediyesi Halk Evi’ne de 2014 yılında geçtik. Tüm haklara saygılı; demokrasi, özgürlük,  katılımcılık, eşitlik, sosyal belediyecilik ve vicdanı odağına alan bir yerel yönetim anlayışı içinde olan kurumumuz, Nilüfer Belediyesi Halk Evi adını da, yine vatandaşlarla birlikte belirledi. Türkiye’de yine ilk kez, örnek bir çalışmaya imza atarak, vatandaşla milletvekillerini Halkın Evi’nde buluşturmaya başladık.”

Meclis salonu hakkında bilgiler de veren Başkan Bozbey, “Meclis’te ilk söz hakkı yıllardır kendilerinde olan Nilüferliler, Nilüfer “Barış Meclisi”nde, oturumlarımızı kendilerine ayrılan koltuklarda ya da internet yayını üzerinden canlı olarak izleyebilecek.

Meclis yönetiminin yanında, bürokratların yer aldığı sahne düzeni ve balkondan halkın izlemesi için ayrılan koltuklarla, karar verme süreçlerinde ilgili herkesin karşılıklı olarak sorularına cevap alabileceği, hesap sorabileceği bir yapı oluşturduk” şeklinde konuştu.

Başkan Bozbey, konuşmasında bu güne kadar Nilüfer’e hizmet eden kurucu Başkan Ziya Güney’e, Faruk Baykal’a, geçmiş dönem Meclis üyelerine, Büyükşehir Belediye Başkanlarına muhtarlara ve Nilüferlilere de teşekkür etti.

‘’100 yıl öncesi oyunlar tekrar sahneleniyor’’

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da mecliste söz alarak, “Yabancı güçler 100 yıl önce ortaya koyduğu ancak beceremedikleri oyunlara bugün yeniden girdiler. Türk milleti olarak biz bunların farkındayız. Birlik ve beraberlikle bu süreci atlatacağımıza inancım tamdır. Tam da böyle bir süreçte 100 yıl önce 23 Nisan 1920 de Ulu Önder Atatürk’ün açtığı meclisle nasıl biz bu emperyalist güçlerden kurtulduysak, bugün de anlamına tam uyan Nilüfer “Barış Meclisi” nin yine aynı simgeyle bu güçlerden kurtulmamıza vesile olmasını diliyorum. Burada yapacağınız güzel çalışmalarda herkese başarılar diliyorum” diye kaydetti.

Açılışta söz alan CHP Bursa İl Başkanı Zafer Yıldız, siyasi partilerin ilçe başkanları da terörü lanetlerken, barış mesajları verdi.

Balat Atatürk Ormanı

Konuşmaların ardından Nilüfer “Barış Meclisi”nde ilk oturum yapıldı. Toplantıda birçok madde karara bağlanırken, Balat piknik alanının adı da Balat Atatürk Ormanı olarak değiştirilmesine karar verildi.