Pazarkaya: Aziz Nesin ilkeleriyle yaşardı

Aziz Nesin’in 100’üncü doğum yıl dönümünde 2015 yılını Aziz NesinYılı olarak ilan eden  Nilüfer Belediyesi, çeşitli etkinliklerle usta yazarı anmaya devam ediyor. Etkinlikler kapsamında Nilüfer Belediyesi Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen söyleşinin konuğu usta yazarın yakın arkadaşı ve “Aziz Nesin Konuşuyor” adlı kitabın yazarı Yüksel Pazarkaya oldu. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Koordinatörü Zeynep Terzioğlu’nun yönetiminde gerçekleştirilen söyleşide yazar Yüksel Pazarkaya, Aziz Nesin’in bilinmeyen yönlerini okurlarıyla paylaştı.

Aziz Nesin’in yararlı iş yapmaya özen gösterdiğini kaydeden Pazarkaya, “İnsan hayatta yararlı işlerle uğraşmalı, yararsız işlerle uğraşmamalı, zamanını harcamamalı. Yalnız kendinize yararlı iş de yararlı iş değildir. Çevrenize yararı olacak, diğer insanlara yararlı olacak. O yararlı işlerin peşinde olurken geleneklerin bazılarının insanlara yararlı iş yapmada, çağdaş, aydınlanmacı iş yapmada engel olduğunu görür. Geleneklerin içinden de bugün de yararlı olanları seçelim onlara sahip çıkalım. Aziz Nesin bunları söylerken geleneğe karşı değildir.  ‘Yararlı olanları düşünüp taşınıp tartıp irdeleyip devam ettirelim’ der. ‘Bize engel olanları ayağımıza takılanları, ilerlememize engel olanları artık yok edelim, kabul etmeyelim’ der” ifadelerini kullanarak  diyerek geleneklerin insanlara yararlı olması gerektiğini savundu.

“Yazar ve aydın namusunu Aziz Nesin’de gördüm”

Aziz Nesin’in ilkeli olduğunu söyleyen Yüksel Pazarkaya, usta yazarın ilkelerinden taviz vermediğini ifade etti. Pazarkaya, “Her sözünün içinde bir düşünce kırıntısı bulunan bir yazardı, düşünürdü. Yazar ve aydın namusu nedir, doğruluk ve dürüstlük nedir, en saf şekliyle onda gördüm. Aziz Nesin ilkeleriyle yaşardı ve ilkelerinden taviz vermeyi sevmezdi. En başta çağdaş olmak, aydınlık, bilgili olmak, yararlı iş yapmak gibi ilkeleri vardı. Buna ters durumlarda inatçı gibi gözüken davranışları olurdu ama inatçı gibi gözüken o davranışları ilkelilikten kaynaklanırdı” diye kaydetti.

Aziz Nesin’in düşüncelerinden dolayı birçok defa yasaklandığını belirten Pazarkaya, iktidarların eleştiriye tahammül edemediğini söyledi. Yazar, çevirmen Yüksel Pazarkaya, “Sosyal medya dediğimiz kanallar kapatılıyor, birçok yayın organlarına saldırılıyor muhalif oldukları için. Aslında Türkiye’de önemli şeyler değişmedi toplumsal yaşamımızda. Özellikle Aziz Nesin gibi önemli yazarların eleştirileri hiçbir çıkar beklemedikleri için ülkeye, topluma, yöneticilere gördükleri yanlışları göstermeleri için doğru bildikleri doğruyu göstermek için yapılan eleştiridir. Fakat iktidarlar eleştiriye her zaman tahammül edemezler. Bazı iktidarlar tahammül eder, bazıları edemezler. Bu da demokrasiyle ilgilidir. Demokrasimizi geliştirmek için de ekonomimizi ve eğitimimizi geliştirmek zorundayız. Bugün Türkiye’de kişi başına ortalama eğitim süresi yaklaşık 4 yıl civarındadır. Eğitim ve ekonomi en önemli sütunlarıdır demokratik gelişimin” şeklinde konuştu.

Nilüfer’deki okullarından çok sayıda öğrencinin katıldığı söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, söyleşiye katıldığı için Yüksel Pazarkaya’ya teşekkür ederek günün anısına  hediye  verdi.