5. Nilüfer Tiyatro Festivali “Yargı” ile perde açtı

Oyunda sergilediği olağanüstü performansıyla büyük alkış alan Zafer Diper, Nilüfer’de görkemli bir festivalin düzenlendiğini belirterek “Bu koşullar İstanbul’da yok. İstanbul’u bırakıp, Nilüfer’de tiyatro yapmanın keyfini mi yaşasak, diye düşünüyorum” dedi.

Nilüfer Belediyesi’nin, “Seyirci kalma” sloganıyla yola çıkarak bu yıl 5’incisini düzenlediği Nilüfer Tiyatro Festivali, tiyatro severleri Türkiye’den ve yurtdışından önemli oyunlarla buluşturuyor. Açılışı 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde yapılan festival kapsamında sahnelenen ilk oyun “Yargı” oldu.

Barry Collins’in yazıp Enver Özen’in Türkçe’ye çevirdiği ve yıllardır sahnelenen “Yargı”,  Zafer Diper’in oyunculuğu ve yönetmenliğinde seyirci ile buluştu.

Nazım Hikmet Kültürevi’nde sergilenen oyun, İkinci Dünya Savaşı’nda, bir hücreye yiyeceksiz, susuz ve çırılçıplak bırakılan yedi Sovyet askerinin yaşam savaşımını ve 11. günde kura çekerek içlerinden birini “yeme” yargısını konu alıyor.

Avni Dilligil Tiyatro Ödülü’ne değer görülen Yargı’da, olağanüstü bir yorumla yüzbaşı Vukhov’u canlandıran Zafer Diper, aslında tüm bir çağın, savaşın ve insanı değerlerin yargılanmasını dile getiriyor.

Zafer Diper oyundaki başarılı performansıyla seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.

Zafer Diper: İstanbul’u bırakıp Nilüfer’e mi yerleşsem

Yargı’da sergilediği performansla seyirciden tam not alan Zafer Diper, Nilüfer’de tiyatro izleyicisi karşısına çıkmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Katıldığı festivallere ilişkin bir anı defteri tuttuğunu anlatan Diper, 5. Nilüfer Tiyatro Festivali için anı defterine “Görkemli bir belediye, görkemli bir festival sağolun” diye yazdığını belirtti.

Nilüfer’de sanat adına , tiyatro adına yapılanların kendisini çok mutlu ettiğini belirten usta sanatçı, “Böyle bir yerel yönetim, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey gibi bir başkan ve ekibi,  müthiş. Başka bir dünyada yaşıyorsunuz. Bu koşullar İstanbul’da yok.  İstanbul’u bıraksak burayı mı yerleşsek, Nilüfer’de tiyatro yapmanın keyfini mi yaşasak, diye düşünüyorum” dedi.

Bursa seyircisine övgü

5. Nilüfer Tiyatro Festivali programının dopdolu ve geniş bir perspektifle hazırlanmış olduğunu belirten Diper, Bursalı seyirciyi de övdü. Diper, “Yargı, yoğunluğu, zorluğu ve dramatik aksiyonu ile oyun ötesi. İzleyici,  çıt çıkarmadan kımıldamadan olağanüstü bir şekilde izledi. Bu da Bursa izleyicisinin güzelliği” ifadelerini kullandı.

Yargı’nın 30 yıldır sahnelendiğine dikkat çeken Diper, “Cumhuriyet dönemi Türk tiyatrosunda 30 yıl oynayan oyun çok az. Bir oyunun 30 yıl oynanması bir olay tabi” diye konuştu.

Bir gecede 3 temsil

5. Nilüfer Tiyatro Festivali kapsamında bir gecede 3 oyun sahnelendi. Yargı dışında Mek’an Sahne Bernarda Abla’nın evi isimli oyunla aynı saatlerde Uğur Mumcu Sahnesi’nde izleyici karşısına çıktı. Federico Lorca’nın yazdığı oyunu Ahmet Melih Yılmaz hem yönetti hem de oynadı. Tek kişilik oyun büyük beğeni topladı.

Konak Kültürevi’nde de My Art’ın Uysal Yurttaş Projesi izleyici karşısına çıktı. Hasan Öztürk’ün yazdığı, Ali Volkan Çetinkaya’nın yönettiği oyunda Ayşe Dinç, Cem Şener, Muharrem Dalfidan, Işıl Öztürk, Umut İş, Osman Yılmaz ve Onur Artuner oynadı.