Atatürk anıtı Cumhuriyet Meydanı’na çok yakıştı

Cumhuriyet Meydanı’ndaki anıtın açılış töreninde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bugüne kadar Nilüfer’e kazandırdığımız ve bundan sonra kazandıracağımız eserleri umarım hedef gösterenler olmaz. Hep birlikte korur ve nesiller boyu bu eserleri bu kentte yaşatırız” dedi.

Nilüfer Belediyesi Halk Evi önündeki Cumhuriyet Meydanı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sevincine sahne oldu. Nilüfer Belediyesi’nin Cumhuriyet Meydanı’nda yaptırdığı Atatürk Anıtı düzenlenen törenle açıldı.

Açılış törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi Seden Bozbey, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Nilüfer Kaymakamı Mustafa Kılıç, CHP Bursa İl Başkanı Şadi Özdemir, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Mehmet Turan Tansal, CHP eski Milletvekili Kemal Demirel, Nilüfer Belediye Başkanı Yardımcıları ve Nilüfer Belediyesi Meclis üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, gaziler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış töreninde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, çağdaş kent Nilüfer’i planlarken bir kent meydanı oluşturmayı hedeflediklerini ve şimdi o hedeflenen meydanda olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Bozbey şöyle devam etti:  “Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerini sahiplenen bizler, Cumhuriyet’in değerleri tek tek elimizden çekilip alınmak isterken, bu değerleri savunmakta kararlıyız, inançlıyız. O nedenle, bu meydana Cumhuriyet Meydanı dedik. O nedenle, Cumhuriyet Meydanı’nda bu inancı yaşatacağız. O nedenle, bu meydanda yer vereceğimiz heykel için çok düşündük. Konunun uzmanlarıyla, sanatçılarla, bilim insanlarıyla paylaşımlarda bulunduk.  Öyle bir heykel olmalıydı ki, bize, her baktığımızda, Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatsın.Öyle bir heykel olmalıydı ki, her baktığımızda, Cumhuriyetimizin, o en büyük hazinemizin bize kazandırdıklarını anlatsın. Öyle bir heykel olmalıydı ki, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olması gereken, aydınlık bir geleceğe bizleri taşıyan yolda, bize eşlik etmesi gereken değerlerimizi anlatsın.”

Bozbey: Nilüfer’e kazandırdığımız eserleri umarım hedef gösterenler olmaz

Nilüfer’de değişimi yönetirken, en önemli çalışmalarının, kültür-sanat, güzel sanatlar, spor ve eğitim alanında olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Bu saydığım alanlarla ne kadar iç içe olursak, o kadar ilerleme sağlarız. Eğer bizlerin veya çocuklarımızın dolaştığı, oynadığı sokaklarda çok heykel olsaydı, bugün belki de her şey daha farklı olabilirdi. Biz Nilüfer’e 5 kez düzenlediğimiz Uluslararası Kuzgun Acar Heykel Sempozyumu ile  tam 48 heykel kazandırdık. İşte bu heykeller, belki de, onları izleyen, onları inceleyen çocuklarımız için ilham kaynağı olacak. Bu heykeller halkımızın buluşma noktalarında onlarla beraber olacak. Bugüne kadar Nilüfer’e kazandırdığımız ve bundan sonra kazandıracağımız eserleri umarım hedef gösterenler olmaz. Hep birlikte korur ve nesiller boyu bu eserleri bu kentte yaşatırız.

Aksini iddia eden, heykeller üzerinden siyaset yapanlar olsa da, sanattan zarar gelmez.

Tersine, sanat insani bir ihtiyaçtır ve hayatın olağan akışı içinde olmazsa olmazdır” dedi.

Başkan Bozbey,  Nilüfer’e çok yakışan, Nilüferlilerin sahiplendiği değerleri ve Atatürk sevgisini yansıtan anıtı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde açmanın da ayrı bir anlam içerdiğini belirterek  herkesin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladı.

Tekin: Dünyada gelişmişliğin sembolü sanattır

Törene katılan CHP İstanbul Milletvekili ve Eski Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de böyle bir törende yer almaktan mutluluk ve onur duyduğunu söylerdi. Tekin, “Bugün Cumhuriyet Meydanı’nda övünerek söylemek istiyorum,  sadece Nilüfer’de değil iyi ki Türkiye’nin dört bir yanında Cumhuriyet Halk Partisi belediyeleri var. Dünyada gelişmişliğin sembolü sanattır, bilimdir, edebiyattır. Para değil, keşke para olsaydı.  Kentler meydan ve sosyal yaşamlarıyla vardır. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin nerede Cumhuriyet Halk Partili belediye varsa orada kesinlikle sosyal alanlar,  özgürlük alanları olabildikçe fazladır. Bunun örneğini de Bursa’da sizler görüyorsunuz” dedi.

23 Nisan’ın Cumhuriyet’in en büyük değerlerinden biri olduğunu söyleyen Gürsel Tekin “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın yasaklanmasını kınıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Anıt çocuklarla birlikte açıldı

Konuşmaların ardından Başkan Mustafa Bozbey anıtı Nilüfer’e kazandıran sanatçılar Ertuğrul Atlı ve Selçuk Arı’ya teşekkür plaketi verdi.

Anıtın açılışını Başkan Bozbey,eşi Seden Bozbey,  protokol üyeleri ve çocuklar hep birlikte yaptı. Açılışın ardından saygı duruşundu bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Tören anıta ilk çelenklerin konulması ile sona erdi.

Atatürk anıtı 5 ayrı tema içeriyor

Sanatçı Ertuğrul Atlı’nın imzasını taşıyan anıt çok özel anlamlar içeriyor. Anıttaki Atatürk maskına nereden bakılırsa bakılsın göze göze geliniyor. Dairesel kompozisyonlu anıt, 5 bölümden oluşuyor. Birinci bölüm, bağımsızlığımızın en önemli sembolü olan Bayrak temasını içeriyor. İkinci bölümde, Cumhuriyet’in ilanı, eğitim, harf devrimi ve laiklik, yani temel devrimlerimiz, ‘Meşale’ sembolüyle aktarılıyor. Yeni Türkiye’nin doğuşu, şapka devrimi, medeni kanun, seçme ve seçilme kanunu, üçüncü bölümde ‘Güneş’ temasıyla anlatılıyor. Sanayi, tarım, tıp, sanat ve spor alanındaki gelişmeler, dördüncü bölümde ‘Çark’la temsil ediliyor. Beşinci bölümde de en çok ihtiyacımız olan barış teması güvercinlerle anlatılıyor.