Nilüferli çocuklar Barış Meclisi’nde toplandı

Nilüfer Belediye Meclisi üyeleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında koltuklarını Nilüferli çocuklara bıraktı. Nilüfer Belediye Meclisi üyeleri, Nilüfer “Barış Meclisi”nde çocuklarla birlikte toplandı. Toplantıda ilk konuşmayı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yaptı.  “Bu bayram, öyle bir bayram ki, hem geçmişimizden önemli bir emanet, hem de geleceğimize bırakacağımız en büyük mirası içeriyor” diyerek sözlerine başlayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, tüm çocukların Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı.

Bozbey: Nilüfer’de çocuklar her zaman öncelikli

23 Nisan’ın, Kurtuluş Savaşı sırasında, adeta küllerinden yeniden doğan bir ülkenin bağımsızlığının, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışıyla dünyaya ilan edildiği gün olduğuna dikkat çeken Başkan Bozbey, egemenliğin, bir ülkenin en değerli hazinesi olduğunu söyledi. Bozbey,  “23 Nisan’ı yalnızca bir tarih olarak, tarih derslerinden bir ayrıntı olarak değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına giden yoldaki en önemli başlangıç olarak kabul etmeliyiz. İlke ve devrimlerinin izinde olduğumuz, Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı Mebusan Meclisi’nin kapatılmasından yalnızca 12 gün sonra, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, 120 milletvekiliyle toplamıştır. Çünkü demokrasilerde, Meclis olmazsa olmaz kuraldır. İlk Meclis’in nasıl oluşturulduğunu mutlaka anlamalı ve anlatmalısınız. TBMM tamamen millet iradesi ile seçilen milletvekillerinden oluşmuş, milletin istediği kararları alan ilk meclistir. Böylece “milli egemenlik” ilkesi gerçekleşmiş, kabul edilen önergeyle TBMM üzerinde hiçbir gücün olmadığı kararı alınmıştır” şeklinde konuştu.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Küçük hanımlar, küçük beyler; sizler, hepiniz; geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek, ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz” şeklindeki sözlerini hatırlatan Başkan Bozbey, egemenliği, çocukların sonsuza kadar sürdüreceğine vurgu yaptı.

TBMM’nin ilk Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün 1933 yılından başlayarak çocukları makamında kabul ettiğinin altını çizen Başkan Bozbey, “Bu geleneği, biz dâhil pek çok kurumda o gün çocuklara makamın teslim edilmesi şeklinde görüyoruz. Bugün de, Nilüfer Barış Meclis Salonu’nda çocuklarla bir aradayız. Nilüfer Belediye Meclisi’ni onlara devretmek istiyoruz. Bütün bir yıl biz büyükler konuşurken, onların sesine kulak vermek için bir gün yeterli mi? O da ayrı bir soru aslında” dedi.

Nilüfer’de katılımcılık anlayışıyla çocukların sesini, isteklerini ve önceliklerini her zaman dikkate aldıklarını kaydeden Mustafa Bozbey, sözlerini Atatürk’ün "Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, Onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır" sözleriyle tamamladı.

Meclis’te söz çocukların oldu

Başkan Bozbey,  konuşmasının ardından Nilüfer Belediye Meclisi Başkanlığı koltuğunu Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Karya Smyrna Kaymaz ’a devretti. Ahmet Can Atak ve Duygu Selinay Ünver kâtip koltuğunda yer alırken,  Meclis üyeleri de koltuklarını Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi üyelerine bıraktı. Başkan Bozbey ve Meclis üyeleri balkona geçerek çocukların gerçekleştirdiği oturumu izlediler.

“Siz büyükler sınıfta kaldınız”

Başkan Mustafa Bozbey’den Nilüfer Belediye Meclis Başkanlığı koltuğunu devralan Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Karya Smyrna Kaymaz tüm çocuklar adına konuşma yaptı. Kaymaz, “Atamızın bize armağan ettiği fakat günümüz koşullarında tüm çocukların armağan olarak kucaklamasının engellendiği bu önemli günde ilk kez biz çocuklar karne almıyor, karne veriyoruz. Siz büyükler sınıfta kaldınız” dedi.

Rakamlarla Türkiye’de çocukların uğradığı cinsel istismar, şiddet, çocuk gelin ve benzeri hak ihlallerine değinen Kaymaz, Nilüfer Barış Meclisi’nden tüm yetkililere seslendi. Karya Smyrna Kaymaz, “Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi olarak; Nilüfer Barış Meclisi’nden tüm yetkililere sesleniyoruz. Çok çalışın, bizim için çalışın. Düzgün çalışın ki bu ihlaller sona ersin. Bayramlarımızı bize geri verin, çocukluğumuzu geri verin, Cumhuriyetimizi geri verin. Bizler, Atamızın dediği gibi “Geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığıyız. Işığımızı söndürmeyin” şeklinde konuştu.

“Çocuk haklarına saygı gösterin”

Kaymaz, “Bugün dünyanın hemen hemen her ülkesince kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi, Türk devleti tarafından da 1990'da imzalandı, 1995 yılında ise Bakanlar Kurulu'nca onaylanarak yürürlüğe girdi. Biz Nilüfer’in çocukları haklarımızı biliyoruz, sizin de bu haklara saygılı olmanızı ve hak ihlallerine karşı gereken bütün düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Önceliğimiz barıştır ve bizler bu koltuklara gerçekten geçtiğimizde ‘Yurtta barış dünyada barış’ ilkesiyle hareket edeceğimize, hukuk devleti ilkelerine göre çalışacağımıza ve öncelikle çocuklar olmak üzere herkesin hakkını koruyacak bir dünya yaratacağımıza söz veriyoruz. Son çağrımız da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne; Haydi büyükler, çocuklar için göreve” dedi.

Oyun Engel Tanımaz Parkı’nın açılması kararı alındı

Karya Smyrna Kaymaz,  konuşmasının ardından Meclis sıralarında oturan çocukların sorularını yanıtladı.  Toplantıda Nilüfer’de yapımı devam eden Oyun Engel Tanımaz Parkı’nın ne zaman açılacağı konusu da gündeme geldi. Bu konuda yapılan oylamada çocuklar Oyun Engel Tanımaz Parkı açılışının 2015-2016 eğitim öğretim yılı tamamlanmadan yapılması için oybirliğiyle karar aldı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de alınan karardan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Başkan Bozbey,  Çocuk Meclisi’nin toplantılarını Nilüfer Barış Meclisi’nde gerçekleştirmesi için de çocuklara öneride bulundu.