Festivalde bir rock müzikali: Woyzeck Masalı

Bursalı sanatseverleri tiyatroya doyuran 5. Nilüfer Tiyatro Festivali bu defa bir rock müzikaline sahne oldu. Georg Büchner’in ‘Woyzeck’ oyunu, Erdal Beşikçioğlu’nun uyarlaması ve yönetimiyle bir rock müzikali formuyla izleyici karşısına çıktı. Ankara Tatbikat Sahnesi, Woyzeck oyununu rock müzikali olarak yorumlayıp dans, müzik, çevre düzenlemesi ve oyunculuk gösterisiyle seyirciye sundu. Nazım Hikmet Kültürevi’nde iki gece üst üste sahnelenen Woyzeck Masalı’nın biletleri günler öncesinden tükendi.

Sahne düzeni alışılmışın dışında olan ve bir rock müzikali olarak nitelendirilen Woyzeck Masalı’na eşlik eden orkestra sahnenin üst katında yer alıyor. Aynı zamanda oyunun da içinde yer alan orkestra bazı sahnelerde oyuncuları davet ediyor. Bazen de orkestra üyeleri  oyuncu haline geliyor. Kostüm tasarımı ‘Açlık Oyunları’ ve ‘Alice Harikalar Diyarında’ filmlerini anımsatacak çizgiler taşıyan Woyzeck Masalı’nı izleyenler keyifli saatler geçirdi. Genç bir çiftin toplum baskısıyla nasıl canavarlaştığının rock müzikaliyle anlatıldığı oyunun sonunda seyirciler sanatçıları ayakta alkışladı.

‘Öğrenmek bitmiyor, bitmemeli’

Devlet konservatuarında öğrendiklerini tecrübeleriyle birlikte genç kuşaklara anlatmaya çalıştıklarını söyleyen Erdal Beşikçioğlu, “Woyzeck Masalı da böyle bir hikaye. Ülkede hiçbir zaman rock müzikali yapılmadı. Büchner’in eserinden yeniden adaptasyonla yaptığımız, toplum baskısının 2 genç bireyin üzerindeki durumu anlatan bir hikaye. Bir yandan kendi içimizde kendi eğitimimiz devam ederken bir yandan da yeniyi arayışımız devam ediyor. Öğrenmek hiçbir zaman bitmiyor, bitmemeli de” dedi.

‘Diğer belediyeler örnek almalı’

Nilüfer Tiyatro Festivali’ni çok beğendiğini belirten Beşikçioğlu, “Festivalin içeriğinde şahane oyunlar var. Bir ay boyunca burası bayram yeriymiş. Tiyatrolara ödenen bütçeyle, satılan biletlerin karşılığı hiçbir zaman tutmuyor. Bilet fiyatlarını duyunca çok şaşırdım. Bir belediyenin halk için yapması gereken her şey bu festivalde yapılmış. Nilüfer Belediyesi’nin yapmış olduğu festival, büyükşehir belediyelerine de örnek olmalı. Buradan diğer belediyelerin öğreneceği çok şey olmalı. Nilüfer Belediyesi arzu ettiğimiz her şeyi bize tahsis etti. Bu güzel hikayeyi Bursalı tiyatroseverlerle buluşturdukları için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.