Nazım Hikmet Nilüfer’de şiirleriyle anıldı

Büyük usta, Nazım Hikmet Çınarlığı’nda şiirlerle, adını taşıyan Nazım Hikmet Kültürevi’nde de şiirlerinden şarkılarla hatırlandı. Şiirin ulu çınarı Nazım Hikmet, ölümünün 53. yılında Nilüfer’de unutulmadı. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi tarafından “Bu Kent Nazım’ı Sevdi” başlığıyla düzenlenen etkinliklerde büyük usta şiirleriyle anıldı. İlk tören Nazım Hikmet Çınarlığı’nda düzenlendi. Etkinliğe Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz ve Bursa Yazın, Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

“Nazım’ın kıymetini Türk milleti bilemedi”

Törenin açılışında konuşan Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Nazım’ın hayatından kesitler anlattı. Nazım’ın Türkiye’ye mal olmuş bir şair olduğunu söyleyen Enginalp, “O Türkçe’nin en büyük şairiydi. Dünya çapında övgüler alan Nazım’ın kıymetini Türk milleti bilemedi. O çok çileler çekti. Yaşamının büyük zamanını hapishanelerde geçirdi. Baskılardan dolayı yurt dışına gitti ve hep memleket özlemi çekti. O Türkiye aşığıydı” dedi.

Şiirler okundu, resimler yapıldı

Geniş katılımın olduğu etkinlikte karikatür ve resim atölyeleri düzenlendi.  Etkinlik boyunca Nilüfer Belediyesi Sanat Atölyeleri'nden eğitmenler, usta şairi, karikatürlere ve resimlere yansıttı. “En Sevdiğin Şiiri ile Nazım'a Ses Ver' etkinliğinde de büyük küçük her yaştan Nazım dostu, ustanın en sevdikleri şiirlerine ses verdiler. Şiirlere bağlama ile eşlik edildi. Duygusal anların yaşandığı törende yürekler Nazım için attı. Nazım Çınarlığı’ndaki etkinliğin ardından büyük ustanın adını taşıyan Nazım Hikmet Kültürevi’nde anma gecesi düzenlendi. Buradaki törene de Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, Bursa Yazın ve Sanat Derneği adına Süreyya Akçay ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sanatçı Nida Ateş’in konuk olduğu “Nazım Şiirlerinden Şarkılar” gecesinde konser öncesinde kısa konuşmalar yapıldı.

“Nazım hep bizimle”

Nazım Hikmet’in bir dünya şairi olduğunu söyleyen Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp “Onu sevgi ve saygı ile anıyoruz” dedi. Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özklınç, konuşmasını aynı zaman PEN Uluslararası Yazarlar Derneği adına da yaptı. Nazım Hikmet’in Türkçe’yi bir bayrak gibi dalgalandırdığını söyleyen Özkılınç, “Bir halkın köylüleri tarafında sevilen ve sahiplenen kaç şairi vardır, Dünya’da halk tarafından bilinen, çınarlar dikilen, kaç şair vardır diye sorduğumuzda gerçekten çok fazla şair çıkmıyor karşımıza. Ama bunların en başında Nazım Hikmet’i görüyoruz. Nazım Hikmet’in en önemli özelliklerinden biri de bulunduğu her yeri akademiye çevirmesidir. Bursa Cezaevi’nde 800 mahkum ile yatmıştır. Tahsili olmayan veya ilkokul mezunu kişilerle, sabırla, tartışmalara girerek, halkını küçümsemeden ilgilenmiştir ve bunun sonuçlarını almıştır. Bu yüzden çok önemlidir Nazım Hikmet ve Türkçenin en önemli ismidir” dedi. Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz de Nilüfer’de düzenlenen etkinlik için Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i kutlayarak “Çok güzel bir akşam yaşıyoruz. ‘Bu Kent Nazım’ı Sevdi’ demişsiniz. Yapmış olduğunuz çalışmalar çok güzel çalışmalar. Nazım Hikmet hep bizimle” dedi. Konuşmaların ardından sanatçı Nida Ateş, Bursa Senfoni Orkestrası sanatçıları eşliğinde Nazım Hikmet’in bestelenmiş şiirlerinden oluşan şarkıları seslendirdi. “Karlı Kayın Ormanı”, “Yiğidim Aslanım”, “Balık mı Olsam” gibi bilinen eserleri seslendiren Nida Ateş’e salondaki izleyiciler de eşlik etti.