Bursa Demokrasi Güçleri’nden darbe girişimine tepki

15 Temmuz’da Cumhuriyet’i, demokrasiyi, özgürlüğü ve barışı hedef alan kişiler tarafından gerçekleştirilen darbe girişimine tepkiler devam ediyor. Sivil toplum kuruluşları, akademik odalar, demokrasi ve Cumhuriyet sevdalıları tarafından oluşturulan, Nilüfer Kent Konseyi’nin de bileşeni olduğu Bursa Demokrasi Güçleri, Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen darbe girişimine karşı basın açıklaması yaptı. Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’ndaki açıklamayı Bursa Demokrasi Güçleri adına CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal yaptı. Basın açıklamasına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyeleri Meral Altuntaş ile Aysel Okumuş, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, CHP Bursa İl Başkanı Şadi Özdemir, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Mehmet Turan Tansal da katılarak destek verdi. ‘Ne darbe, ne dikta, yaşasın eşit, özgür, laik, demokratik Türkiye’ sloganlarının atıldığı basın açıklaması öncesinde şiirler okundu ve hep bir ağızdan özgürlük şarkıları söylendi.

“Darbelere hayır diyoruz”

Türkiye’nin 15 Temmuz gecesi ülkeyi büyük bir karanlığa sürükleyecek kanlı darbe girişimine sahne olduğunun altını çizen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Türkiye tarihinde derin izler bırakan darbelerin acısını derinden yaşamış olan bizler, ülkenin geleceğinin tanklarla sokaklar kuşatılarak, Meclis bombalanarak, halka kurşun sıkılarak tayin edilmesini asla kabul etmiyoruz. Darbelere ‘Hayır’ diyoruz. Her türlü darbeye karşı olduğumuzu, yalnızca darbelere değil, ülkemizde güçlü bir demokrasinin işlemesine engel olabilecek her türlü girişime karşı olduğumuzu belirtiyoruz. Darbelere karşı duran, her türlü şiddeti reddeden ve gerçek bir demokrasiyi savunan herkesi içtenlikle selamlıyoruz” dedi. İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, özgürlük, eşitlik, laiklik, barışçı ve katılımcı demokrasi değerlerini benimsediklerini ifade eden Sarıbal, “Bursa’da yaşayan ve bu değerleri benimseyen bizler, demokrasinin işlerliğine katkıda bulunmak amacıyla bir araya geldik. Darbenin engellenmesi, demokrasinin önemli bir kazanımıdır ancak darbe girişimlerini önlemenin temel yolu demokrasinin işlerlik kazanmasından geçmektedir. Darbe girişiminde bulunanların yanı sıra girişim sırasında sokakta işlenen suçlar da araştırılmalı, linç ve öldürmelerden sorumlu olanlar tespit edilmeli ve yargılanmalıdır. OHAL yetkilerine dayanarak çok sayıda devlet memuru görevden el çektirilmiştir. Yeterince araştırma yapılmadan, geçerli kanıtlara dayanmayan ve saydam bir biçimde kişilerin kendilerini ve kamuoyunu tatmin edecek açıklamalardan yoksun olarak gerçekleştirilen görevden almalar doğru değildir. Suçu sabit olmayan hiçbir kişinin ekmeğiyle oynanmamalı, kendisi ve ailesi yoksunluklara terk edilmemelidir. Darbeyi önleyecek olan doğru yaklaşım, daha fazla demokrasi ve sürecin evrensel hukuk normlarına uygun olarak yönetilmesidir” diye konuştu.

“Halkımızla birlikte mücadelemiz devam edecek”

Sürecin tüm demokrasi güçlerine önemli görevler yüklediğini söyleyen Sarıbal, “Bursa Demokrasi Güçleri olarak her türlü saldırı karşısında dayanışma içerisinde olacağımızı kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Eşitliğin, özgürlüğün, laikliğin, barışın, adaletin ve gerçek demokrasinin yaşandığı bir ülke yaratma yolunda halkımızla birlikte mücadele yürütme kararlılığımızı buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Demokrasi ve özgürlüğü kazanacağız.

Ne darbe, ne dikta; yaşasın eşit, özgür, laik, demokratik, barış içerisinde yaşayacağımız bir Türkiye” dedi.