Nilüfer şiirin sesi oldu

Türkiye’de sanata, sanatçıya ve sanat üretimine verdiği destekle örnek olan Nilüfer Belediyesi, bu yıl ilk kez düzenlediği Uluslararası Nilüfer Şiir Festivali ile kente yeni bir festival kazandırdı.  2-6 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen festivalde, 7’si uluslararası olmak üzere toplam 17 şairin katılımı ile şiir severler muhteşem etkinliklerle dolu günler yaşadı.

3 Bin Kişi Katıldı

Şiir dünyasını Nilüfer’de buluşturan festivalde şiir okumalarının yanı sıra çeşitli sahne gösterileri, film gösterimleri, eğitim programları ve söyleşiler gerçekleşti.  Ahmet Telli, Birhan Keskin, Darija Zilic, Deniz Durukan, Emel İrtem, Hans Thill,  Hilmi Haşal, Hüseyin Yurttaş, küçük İskender, Ryan Van Winkle, Tara Skurtu, Ülkü Tamer, Zafer Şenocak, Karin Karakaşlı,  Marc Delouze, Zoe Skoulding gibi şiirin yaşayan önde gelen temsilcileri şehrin 10 farklı etkinlik noktasında şiir severlerle buluştu. Toplam 3 bin kişinin katıldığı Uluslararası Nilüfer Şiir Festivali’nin son günü de dolu dolu etkinliklere sahne oldu.

Nâzım’ın Bursa Rotası

Uluslararası Nilüfer Şiir Festivali ile Bursa’da bir ilke imza atan Nilüfer Belediyesi, daha önce hiç gerçekleştirilmemiş etkinliklerle sanatseverlere farklı deneyimler yaşattı. Bu etkinliklerden biri de Nâzım’ın Bursa Rotası gezisi oldu. Nâzım Hikmet’e ilham kaynağı olan Bursa’nın eşsiz bölgelerini kapsayan bir gezi ile sanatseverler şiir tadında bir yolculuğa çıktı. Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç önderliğindeki gezi, yıkılan Bursa Cezaevi’nin bulunduğu Bursa Adliyesi önünden başladı. İlgi gören gezi, günümüzde Kent Müzesi olan zamanın Bursa Ağır Ceza Mahkemesi, Tuz Pazarı, Memleket Hastanesi (Ahmet Vefik Paşa Hastanesi), Koza Han, Çelik Palas Oteli, Servinaz Oteli, Eski Kaplıca ve Hüsnügüzel Çay Bahçesi rotası izlenerek tamamlandı. Geziye katılanlar, Bursa’yı Nazım Hikmet’in gözünden gördü.

Şiirle Geçen 70 Yıl

Şiir Festivali’nin son gününde Görükle Mübadele Evi’nde mahalle sakinlerine ve sanatseverlere muhteşem bir performans sergiledi. Festivale katılan diğer şairlerin de dinleyiciler arasında yer aldığı etkinliğe mahalle halkının ilgisi büyüktü. Aynı gün Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen ‘Şiirle Geçen 70 Yıl’ adlı söyleşide de Ahmet Telli ve Hüseyin Yurttaş, şiir severlerle buluştu. Nahit Kayabaşı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide şiirin 70 yılı ele alındı. Kendi anıları ve tecrübelerini de paylaşan şairler okudukları dizelerle izleyenleri mest etti. Etkinlik sonunda Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç şairlere plaket vererek teşekkür etti.

Görkemli Kapanış

Şiire dayalı her şeyin yer aldığı Uluslararası Nilüfer Şiir Festivali, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleşen muhteşem kapanış töreni ile sona erdi. Kapanış törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Berhan Soner, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç ile festivalde yer alan tüm şairler katıldı.

Kapanış gecesinde gerçekleşen ‘Mevlana’dan Shakespeare Mesnevi’den Sonelere Okumalar’ bölümünde iki ünlü isim Ali Düşenkalkar ve Levent Özdilek sahne aldı. Levent Özdilek’in Shakespeare’den sonelere yer verdiği etkinlikte, Ali Düşenkalkar Mesnevi’den beyitler okudu. Edebiyat dünyasının önde gelen iki farklı isminin bir araya geldiği etkinlik izleyicinin beğenisini topladı. Şiir okumalarının ardından sanatçı Jehan Barbur sahne aldı. "Gerçekle bir bağım varsa o da düşlerimdir" şiiri ile sahneye çıkan Barbur sözlerine, "Sıkıntılı günler içindi bu şiir, ne olur birbirimizi sevsek" diyerek müzik dinletisine başladı. Söylediği şarkılarla hayranlarını büyüleyen sanatçıyı Başkan Mustafa Bozbey sahnede çiçek vererek kutladı.

Bozbey: “Nilüfer’de ilkleri yaşatmaya devam edeceğiz”

Festivalin kapanış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Nilüfer Şiir Festivali’ne gösterilen ilginin ne kadar doğru bir iş yapıldığını ortaya koyduğunu söyledi. Bozbey, “Kültür ve sanatın kenti Nilüfer olarak bu ilkleri bu güzellikleri yaşatmaya devam edeceğiz. Biz sürdürülebilir bir anlayışa sahibiz, bu anlayışımız çerçevesinde Uluslararası Nilüfer Şiir Festivali de bundan böyle her yıl yapılmaya devam edecek, yeter ki Bursalılar ilgi göstersin ve bizden talep etsinler. Şiir başka bir şey, şiir her duygumuzu tadabildiğimiz bir alan” diye konuştu. Bozbey, şiir festivaline katılan tüm şairlere, festivalde emek harcayanlara ve etkinliklere katılan tüm sanatseverlere teşekkür etti.