Bozbey’den çocuklara: Haklarınızı sahiplenin

Nilüfer Kent Konseyi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında Nâzım Hikmet Kültürevi’nde çocuklara yönelik etkinlik düzenledi. Atölye çalışması ve çocuk haklarının konu alındığı animasyon film gösteriminin yapıldığı etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay ile okullarından öğrenci ve öğretmenler katıldı.

Sunuculuğunu Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Karya Smyrna Kaymaz’ın yaptığı etkinlikte Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey konuşmasına Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sizler, hepiniz, geleceğin bir gülü ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizlersiniz” sözüyle başladı. Bozbey, “Her biriniz eğitiminize, yeni bilgilere açık olmalı, en önemlisi haklarınızı iyice öğrenmelisiniz. Haklarınızı yalnızca büyüklerin korumasına değil, sizin de sahiplenmenize ihtiyaç var” dedi.

Dünya üzerindeki tüm çocukların, doğdukları günden itibaren Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan haklara sahip olduğunu kaydeden Başkan Bozbey, eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakların evrensel olduğunu kaydetti.

Nilüfer’de çocukların kendilerini çaresiz hissetmemesi gerektiğini vurgulayan Mustafa Bozbey, çocuklardan haklarını savunmak için Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi’ne katılım göstermelerini istedi.

“Katılım hakkınızı kullanmak için ısrarlı olun”

Çocukların Nilüfer’de fırsatlardan eşit olarak yararlandıklarını da sözlerine ekleyen Bozbey, çocukların 12 yıl önce tüm dünyaya örnek olacak dayanışma sergileyerek Nilüfer Belediyesi Barış Anadolu Lisesi’ni hayata geçirdiklerini söyledi. Engelli ve engelsiz çocukların birlikte Oyun Engel Tanımaz Parkı’nı Nilüfer’de yaşama geçirdiklerinin altını çizen Başkan Bozbey, çocuklardan katılım haklarını kullanmaları için ısrarlı olmalarını istedi.

“Dünyayı geleceğe birlikte taşıyacağız. Öğrenin, bilin, haklarınızı sahiplenin çocuklar” diyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, şair A. Kadir’in “Çok olun, çocuklar, çok olun, yüzlerce olun, binlerce olun, on binlerce. Daha çok olun, daha çok olun, yapraklar kadar, balıklar kadar çok olun” dizelerinin yer aldığı Çiçekleri Umudumuzun şiirini okuyarak tüm çocukların Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutladı.

“Bizim haklarımız var”

Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Karya Smyrna Kaymaz da “Bizim yaşımız küçük olabilir, hata yapabiliriz, deneyimsiz olabiliriz, bilgimiz yeterli olmayabilir, gücümüz yetmeyebilir, bazı şeyleri anlamıyor olabiliriz ama kesin olan bir şey var, bizim haklarımız var. Sağlıklı gıdalara ve temiz suya erişme hakkımız ve temiz bir çevrede yaşama hakkımız var. Oyun oynamaya, dans etmeye, spor yapmaya, konserlere gitmeye, kitap okumaya hakkımız var. Ailemizle birlikte güvenli bir evde yaşama hakkımız var, ücretsiz eğitim ve sağlık hizmeti alma hakkımız var. Bizimle ilgili konularda fikrimizin sorulmasına, düşünme, hayal kurma ve kendimizi özgürce ifade etme hakkımız var. Bizim yaşamaya hakkımız var ve yaşamımızın korunması bizim en temel hakkımız” dedi.

Karya Smyrna Kaymaz “Gelin hep birlikte eğlenerek, öğrenerek, düşünerek, önererek, faklılıklara saygı duyarak ve eşit bir şekilde Nilüfer’i Türkiye’nin en çocuk dostu kenti yapalım. Nilüfer bizler büyüdüğümüzde de çocuklarımızın güleceği bir kent olsun” diyerek arkadaşlarına seslendi.

Nilüfer’de karar alma süreçlerine katılabildiklerini söyleyen Kaymaz, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür ederek tüm çocukları Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi çalışmalarına davet etti. Konuşmaların ardından çocuk haklarını konu alan animasyon film gösterimi yapıldı. Etkinlik kapsamında çocuklara Çağdaş Drama Derneği eğitmenleri atölye düzenledi.