Eyüp Belediyesi Mahalle Komiteleri’ni örnek alıyor

Eyüp Belediyesi, Mahalle Komiteleri modelini Afet Gönüllüleri projesiyle birleştirmeyi planlıyor. Nilüfer Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeler, aralarında belediyelerin de bulunduğu çok sayıda kurum tarafından örnek alınarak inceleniyor. “Kamu yönetiminde deneyim paylaşımı ve kıyaslama çalışmaları”  kapsamında İstanbul’dan Eyüp Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü de Nilüfer Belediyesi’ne kıyaslama ziyaretinde bulundu.  Eyüp Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü Kurumsal Sistem ve Süreç Geliştirme Birim Yöneticisi Hasan Güllük ve ekibi, Nilüfer Belediyesi’ndeki bir çok birimin çalışmalarını yerinde inceledi.

Eyüp Belediyesi’nden gelen heyet, Nilüfer Belediyesi tarafından Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen ve halkın yerel yönetim ile karar süreçlerine katılımının sağlanması amacıyla kurulan Mahalle Komiteleri modeliyle yakından ilgilendi. Mahallenin birikim ve potansiyelinin örgütlenerek yaşam kalitesinin yükseltilmesi, mahalle ölçeğinde komşuluk bilincinin geliştirilmesi, mahallenin  ekonomik, sosyal, kültürel, bilimsel ve demokratik gelişme olanağının sağlanması, dayanışma ve uzlaşı kültürünün geliştirilmesi amacıyla  Nilüfer’de yaşayanların kent yönetimine katılmalarını, kaliteli ve yaşanabilir bir kentin yönetiminde aktif rol almalarını hedefleyen ve gönüllülük esasına dayalı bir yapı olarak kurulan Nilüfer'deki Mahalle Komitelerinin; görev ve sorumlulukları, yasal dayanağı, seçim esasları, üyelik oluşumu, işleyişi ve deneyimler konuk heyetle paylaşıldı. Heyet, Nilüfer Mahalle Komiteleri modeli ve deneyimlerinden  Eyüp Belediyesi'nce mahallelerde oluşturulacak olan Afet Gönüllüleri Projesi'nde faydalanacaklarını belirtti.

Eyüp Belediyesi'nden gelen konuklara, Nilüfer Belediyesi'nin çalışmalarını sürdürdüğü, Türkiye mozaiğini Bursa'da yaşatmayı hedefleyen Anadolu Arastası projesi hakkında da bilgi verildi. Kıyaslama ziyaretinde Eyüp Belediyesi yetkilileri, Nilüfer Belediyesi tarafından hayata geçirilen Nilüfer İnovasyon Merkezi, Nilüfer İlçe Afet ve Acil Durum Merkezi, Barış Spor Merkezi, Beşevler Cimnastik Salonu, Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi, Kent Bostanları ve Tohum Kütüphanesi’nin yanı sıra Bizim Bahçe Engelsiz Sosyal Yaşam Merkezi’ni gezen Eyüp Belediyesi çalışanları, projeleri inceledi.

Ziyarette ayrıca, Nilüfer Belediyesi Eşitlik Bürosu uygulamaları ile Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nün süreç yönetimi ve EFQM mükemmellik modeli hakkında da bilgilendirme yapıldı.