“Kadınlar Rüyalar Ejderhalar / Saygı” Sergisi Nilüfer’e geliyor

Nilüfer Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, sanatçı, ev kadını, sevgili, anne ve daha birçokları olan ‘Kadın’ konusunu işleyen bir sergiye ev sahipliği yapacak. Ayşecan Kurtay, Ayşegül Sağbaş, Beyza Boynudelik, Didem Ünlü, Furuzan Şimşek ve Nur Gürel’den oluşan bir grup kadın sanatçının hazırladığı “Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar- Saygı” isimli sergi , “Toplumsal beklentiler dahilinde yaşanan ve göz önünde olan her şey cinsiyete dairken, kör alanların bir cinsiyeti var mıdır?” sorusuna cevap arıyor. Sergi 8 Mart’ta Nilüfer Belediyesi Nâzım Hikmet Kültürevi'nde izlenime açılacak.

Altı kadın sanatçı, kendi belirledikleri konularla, projelerin küratörlüğünü de yaparak hazırladıkları bir dizi sergiyi Ursula Le Guin’in “Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar” kitabından hareketle hayata geçirdi.

Sergi sanatçıları, kolektif bir mantıkla Ursula Le Guin’in feminist bakış açısından aldıkları cesaretle, özel alanı kamusal alana çevirerek izleyiciye “Sanatçı kadının evinde” bir olay yeri incelemesi yapma imkânı vermeyi hedefliyor.  Böylece bir sanatçı, bir ev kadını, bir sevgili, bir anne, bir kocakarı ve daha birçokları olan ‘kadın’ konusu sergi ile tartışmaya açılıyor.
Daha önce TÜYAP Artist 2015’te ve 2017 yılında da  Gaia Gallerry de Gerilla Girls’ün “It’s Even Worse in Europe” sergisiyle beraber sanatseverlerle buluşan  sergi bu kez, hayatını bu yıl kaybeden Ursula Le Guin anısına “Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar/ Saygı” ismiyle düzenleniyor.

Çalışmalarında deneysel ve interaktif bir alan yaratan sanatçılar, sergide bir sanatçı kadın evi atmosferinin hissedildiği mekan kurgusu yaratarak, sanatçı kadının rutinlerini, düşlerini, günahlarını kurguladıkları bu mekânda, yaşanan coğrafyanın toplumsal ve kültürel bütün sorunlarını kendi seçimlerince deneyimleyen kadın ve sanatçı olma hali üzerinden bir okuma yapmaya olanak sağlamayı hedefliyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Nilüfer Belediyesi Nâzım Hikmet Kültürevi'nde Bursalılarla buluşacak olan sergi 8 Mayıs’a kadar izlenime açık kalacak.