Yılın Yazarı Sevgi Soysal etkinlikleri sempozyumla sona erdi

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği, 'Hayatın Emekçisi Sevgi Soysal Sempozyumu'nda, yazarın hayatı tüm yönleriyle ele alındı. Nazım Hikmet Kültürevi'nde iki gün süren sempozyumda farklı disiplinlerden çok sayıda sanatçı, yazar ve akademisyen yer aldı. Sempozyumun kapanışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Sevgi Soysal’ın kızı Funda Soysal ve çok sayıda edebiyat tutkunu da katıldı.

Hayatın Emekçisi Sevgi Soysal Sempozyumu'nun ikinci günü Dilber Koç'un oturum başkanlığında “Yaratıcılığın İzinde” söyleşisiyle başladı. Söyleşide, Karikatür Atölyesi Yürütücüsü Ahmet Aykanat, Karikatür Atölyesi katılımcısı Emir Umut Er, Yazı Atölyesi Yürütücüsü Hakan Akdoğan, Yazı Atölyesi katılımcısı İlke Nil Gökçe, Okuma Atölyesi Yürütücüsü Nalan Karagöz, Okuma Atölyesi katılımcısı Seher Çavuşoğlu, Derin Okuma ve Kurgu Atölyesi Katılımcısı Egemen N. Güzel, Drama Atölyesi Yürütücüsü Nedim Buğral, Drama Atölyesi Katılımcısı Aysima Acar, Radyo Programcılığı Atölyesi Katılımcısı Beşire Zeynep Akdemir, Liselerarası Kitap Kapağı Tasarım Ödülü Birincisi Tuğba Nur Genç yazarın yaratıcılık yönünü farklı bakış açılarıyla ele aldı.

Sevgi Soysal'ın Öykücülüğünün Özgünlüğü'nün mercek altına alındığı söyleşinin oturum başkanlığını A. Ömer Türkeş yaptı. Söyleşiye, Pelin Yılmaz, Behçet Çelik ve Bilgül Oğuz konuşmacı olarak katıldı. “Sevgi Soysal'ın Romanlarında Kadın ve Erkek Rolleri” başlıklı oturumun başkanlığını Çimen Günay Erkol üstlendi. Oturumda Şebnem İşigüzel, Zeynep Kaçar ve Hülya Adak yer aldı. Oturum başkanlığını İpek Şahbenderoğlu'nun üstlendiği “Sevgi Soysal'ın Yazıları ve Düşünce Dünyası” oturumunda da Mehmet Fatih Uslu, Haydar Ergülen ve Hülya Soyşekerci farklı bakış açılarıyla yazarın düşünce dünyasını ele aldı. Sempozyumun son oturumu olan “Yenişehir'de Bir Öğle Vakti ve Şafak” isimli oturumu Seval Şahin'in başkanlığında gerçekleşti. Oturumda İpek Şahiner, Atilla Birkiye ve Müge İplikçi yazarın kitaplarından alıntılar yaparak edebiyat tutkunlarıyla deneyimlerini paylaştı.

KAPANIŞ KONUŞMASI SÖNMEZ’DEN

'Hayatın Emekçisi Sevgi Soysal Sempozyumu'nun kapanış konuşmasını edebiyatçı, yazar Burhan Sönmez yaptı. Burhan Sönmez, Sevgi Soysal'ın Yürümek adlı romanında Ela karakterinin bir erkekle tartışırken 'Yağma yok beyim. Yanlışsa benim yanlışım. Yanlış yapacaksam bile ben yaparım. Bile bile kendi yanlışım olarak yaparım. Bana karışamazsın' sözünden yola çıkarak, Sevgi Soysal'ın dünyada roman tarihini değiştirdiğini söyledi. Sönmez, "400 yıl boyunca bütün roman tarihinde kadınlara yanlış yapma hakkı vermeyen ama erkeklere onların her şeyini kullanma hakkı veren o roman tarihi böylece değişmeye başlamış ve bugüne gelmiştir" dedi.

"Kadın erkek eşitliğine inanmayan bir zihniyetin iktidar olduğu bir çağdayız" diyen Burhan Sönmez, "Kadınların eve kapatılmaya, sadece doğurmaya ve yemek yapmaya teşvik edildiği bir çağdayız. Kendisine saldıran adamı, tecavüzcüsünü öldüren kadının iyi halden yararlanamadığı, ama tecavüz edenlerin, karılarını öldüren adamların her türlü iyi halden yararlandığı bir çağdayız. Böyle bir çağda işte biz Sevgi Soysal gibi yazarların hayata bakışını şimdi yeniden öğreniyoruz. Hayata bakışını temel olarak biliyoruz; onlar kadın sesiyle konuştular ama herkesin gözüyle baktılar. Onlar bakarken, insanlar, kadınlar ve erkekler diye, yaşlılar ve gençler diye, zenginler ve yoksullar diye, göçmenler ve yerliler diye, alçaklar ve vicdanlılar diye ikiye ayrılır dediler. Bütün bunları gören müthiş bir gözü vardı Sevgi Soysal'ın, o göz, kadın gözüydü, devrimci bir gözdü. Mükemmel bir yazarın gözüydü ki 50 yıl sonra biz bugün hala bunu konuşabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖYKÜ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Edebiyatçı yazar Burhan Sönmez'in kapanış konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. Yılın Yazarı Öykü Ödülü'nü 'Ağıt' isimli öyküsüyle Başak Baysallı aldı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Sevgi Soysal'ın kızı Funda Soysal, Baysallı’nın ödülünü, kendisi katılamadığı için annesi Semra Hasköse ve babası Necdet Hasköse'ye verdi. Yarışmada, öyküleri mansiyona değer görülen Ayla Şenel, Beyza Nur Kaya, Güler Kalem ve Gencay Çubuk da ödüllerini törende aldı. Gecede, ödül seçkisinde öyküleri yayımlanan katılımcılara ve seçici kurul üyelerine de plaketle teşekkür edildi.