Nilüfer Belediyesi’nin 2016 yılında Ürünlü Mahallesi’nde hayata geçirdiği Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda yerel tohumlar üretiminin yanı sıra, yüzlerce ürün çeşidinin de denemesi yapılıyor. Anadolu’nun dört bir yanından elde edilen ata tohumlarının çoğaltılıp gelecek kuşaklara aktarılmasının hedeflendiği Kent Bostanları’nda, dünyanın çeşitli yerlerinden getirilen yerel tohumların da bölge şartlarına uygunluğu deneniyor. Mevsimine göre bir yıl içinde tahıl, baklagil, sebze ve tıbbi aromatik bitki olmak üzere ortalama 200 çeşit denemesinin yapıldığı Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları, bu sayede yerel çiftçilere geniş ürün yelpazesi sunuyor. Daha önce tıbbi aromatik bitkiler grubuna giren safran ve lavantanın bölge şartlarına uygunluğunun tespit edildiği Kent Bostanları’nda bu kez, Kuzey Amerika bitkisi olan ekinezya yetiştirildi. Grip hastalığı ve soğuk algınlığına iyi geldiği bilinen ekinezya bitkisinin, Bursa iklim ve coğrafyasında da yetişebileceği belirlenmiş oldu. 

ATAY: ÇİÇEĞİNDEN KÖKÜNE KADAR ŞİFALI BİTKİ

Ekinezyanın Kuzey Amerika’nın endemik bitkisi olduğunu belirten Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay, ürünün yetiştirilme süreciyle ilgili bilgi verdi. Ekinezyanın çok yıllık ve su isteyen bir bitki olduğunu ifade eden Atay, “Bitkinin bu iklim ve coğrafyada nasıl bir performans göstereceğini görmek istedik. Kent Bostanları’ndaki ekinezyaları tohumdan elde ettik” dedi. Ekinezyanın çiçeğinden köküne kadar şifalı bir bitki olduğunu söyleyen Arca Atay, “Amerikan Kızılderilileri ekinezyayı çeşitli hastalıklara karşı kullanmışlar. Avrupa’ya yayıldıktan sonra da soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıkların önlenmesi için çay olarak tüketilerek kullanılan bir bitki” diye konuştu.

BAŞKAN TURGAY ERDEM: HEDEFİMİZ YAYGINLAŞTIRMAK

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de“Arkadaşlarımız Nilüfer Kent Bostanları’nda ekinezya bitkisinin tohumlarını ekerek, Bursa’da yetişip yetişmeyeceğinin denemesini yaptılar. Bu bölgede yetişecek önemli bir ürün olarak buldular. Bu ürünü yaygınlaştırma hedefindeyiz. Hasat tamamlandıktan sonra diğer bölgelere yaygınlaştırmanın planlamasını yapacağız” dedi.