Savaşı körükleyenlere ibretlik kareler

Çektiği fotoğraflarla savaş karşıtı projesi Bizi Rahat Bırakın sergisini oluşturan Niko Guido, birçok kent ile eş zamanlı olarak Bursa'da Konak Kültürevi’nde sergi açtı.

Guido 2010-2011 yıllarında Ürdün'ün başkenti Amman'da bir hastanede, Irak Savaşı sırasında ve sonrasında patlayan bombalardan yaralanıp plastik cerrahi ameliyatları geçirmiş Iraklıların portre fotoğraflarını çekti. Savaşın, sivillerin hayatını nasıl etkilediğini göstererek, "Savaşa hayır, barışa evet" demeyi amaçlayan Guido, portre fotoğraflarını çektiği 24 kişiden, kendilerini anlattıkları beş dakikalık ses kayıtları da aldı. Savaş öncesi ve savaşın ardından, yaşamlarındaki değişimi anlatan her bir portre sahibinin sözleri, hem yazılı hem sözlü olarak fotoğrafların yanında Konak Kültürevi'nde sanatseverlerin izlenimine sunuldu.

Sergiyi gezen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Savaşın insanların hayatını nasıl değiştirdiğini ortaya koyan bu kareler çok etkileyici. Özellikle savaşın çirkin yüzünü görmek istemeyenlerin, bugün dahi Suriye’deki savaşı körükleyenlerin sergiyi dikkatle izlemesi gerekiyor. Bu çalışma ile barış içinde dünya umutlarımızı yenilerken, karanlık yüreklere bir kez daha da barışın aydınlık çağrısını iletiyoruz," diye konuştu.

Birçok milletten yüzlerce gönüllünün çalışmalarıyla gerçekleştirilen dünyanın en büyük fotoğraf sergisi özelliğini taşıyan Bizi Rahat Bırakın bir hafta boyunca  Konak Kültürevi'nde izlenime açık olacak. Serginin Irak Savaşı'nın başlamasının 10 yılında, Türkiye'de ve dünyada aynı anda mümkün olduğunca çok kişiye ulaşması hedefleniyor.