‘Dilsiz Ziller’ sergisi Nilüfer’de

Nilüfer Belediyesi, önemli bir konuya dikkat çeken sergiye ev sahipliği yapıyor. Kapanan köy okullarının yeniden eğitim hayatına kazandırılması için farkındalık oluşturmayı hedefleyen ‘Dilsiz Ziller’ adlı karma sergi, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açıldı. CHP geçmiş dönem Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in de katıldığı serginin açılışını Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem yaptı. Açılışta konuşan Başkan Erdem, kendisinin de kısa süre köy okulunda eğitim aldığını ifade etti. Başkan Turgay Erdem, “Köy okullarının ne kadar değerli olduğunu ben de bilirim. Köy okulları kapatılırsa Türkiye karanlığa gömülür. Aydınlık tekrar bu okulların açılmasından geçiyor. Köy Enstitüleri döneminde kısa da olsa yaşanan süreç ortada. Köy okullarında eğitim hakkı çocukların elinden alınmamalı. Biz yetkimiz olsa bölgemizdeki tüm okulları onararak eğitim hayatına kazandırmak isteriz. Biz Nilüfer’deki bütün köy okullarını onaracak alt yapı çalışmalarını tamamladık. Ne okullarımız var, yok olması insanın içi acıyor. Orada az öğrenci de olsa bir öğretmen de olsa köyler, kırsal mahalleler daha farklı yapı kazanır. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Ben görev sürem boyunca tüm okulları onaracağım. Milli Eğitim kullanmazsa da bölge halkının kullanmasını sağlayacağım. Sosyal etkinlikler yapılsın, eğitimler düzenlensin. Bu konuda elimden geleni yapacağım. Bu anlamı sergiye katkı sunanlara teşekkür ediyorum” dedi.

CHP geçmiş dönem Bursa Milletvekili Kemal Demirel de köy okullarının kapanmaması için elinden geleni yaptığını belirterek, “2004 yılından bu yana TBMM’de bunun mücadelesini verdim. Bugünde mücadeleme devam ediyorum. Her köyde bir köy okulu olmalı. 21 ilde bini aşkın köy gezdim ve bugün okullar, ahır, çöplük haline gelmiş. Sorduğum sorulara tasarruf tedbiri dolayısıyla kapatıldıkları cevabını aldım. Eğitimde, sağlıkta, savunmada devlet tasarruf yapamaz. Herkesin eğitim alma hakkı var. Avrupa’da 3 çocuğa 5 öğretmen gönderilen yerler var. Köy okulları açılmalı ve orada bayramlar kutlanmalı, İstiklal Marşı okunmalı” diye konuştu. Küratörlüğünü Huri Aykut’un yaptığı sergiye, CHP geçmiş dönem Bursa Milletvekili Kemal Demirel, Arzu Karayel, Canan Temizelli, Elvan Özsel, Fatih Kasap, İpek Candaş, Mine Çavdar, Nihan Ertürk ve Seray Artut katkı sundu.

Fotoğraf, cam, seramik ve performans eserlerinin yer aldığı sergi açılışında Elvan Özsel, kapanan köy okullarını ve yaşanan süreci anlatan bir performans sergiledi. Duygusal anlar yaşayan katılımcılar, Elvan Özsel’i alkış yağmuruna tuttu. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, sergiye katkı sunanlara teşekkür ederek günün anısına hediye verdi. Başkan Turgay Erdem, sergiyi gezerek eserleri de tek tek inceledi. Dilsiz Ziller adlı sergi, 14 Aralık tarihine kadar Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açık kalacak.