haber

1989 Göçü 25. yılında

Nilüfer Belediyesi, Uludağ Üniversitesi, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) ile Büyükşehir Belediyesi’nin paydaş olarak desteklediği forumda, Türkiye’den ve yurt dışından akademisyenler, araştırmacılar ve göçü bizzat yaşayan çok sayıda katılımcı yer aldı.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mümin Ceyhan ve Bal-Göç Genel Başkanı Doç.Dr. Yüksel Özkan’ın açılış konuşmaları ile başlayan forumun moderatörlüğünü Prof.Dr. Hüseyin Mevsim yaptı. Forum konuşmacıları Bal-Göç Genel Başkan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. İsmail Selimoğlu, Doç. Dr. İbrahim Yalımov, Yard. Doç. Dr. Seher Boykoy, Dr. Vildane Özkan, Gazeteci Rıdvan Tümenoğlu, Şair Hilmi Haşal ile Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tarih ve Turizm Büro Sorumlusu Onur Ulutaş; göçün uluslararası ilişkiler boyutu, sivil toplum yönü, Bulgaristan hükümetlerinin Türk azınlık üzerindeki politik uygulamaları, edebi boyutu ve 1989 göçünün Bursa basınında yansımalarını ele aldı.

 

Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu (BRGK) Genel Başkan Yardımcısı Zülkef Yeşilbahçe Bulgaristan’da yaşayan Türkler üzerinde asimilasyon politikalarının devam ettiğini söyledi. Yeşilbahçe, “Bundan 15-20 yıl öncesine kadar Bulgaristan’da Türkçe eğitim gören Türk çocukların sayısı yüz binlerle ifade edilirken bugün bu rakam 10.000 civarında. Bu da asimilasyon politikasının devam ettiğini en dikkat çekici örneğidir,” dedi.

 

Yard. Doç. Dr. Seher Boykoy da yaşanan acıların unutulmaması ve tekrarlanmaması amacıyla Balkan göçlerinin derinlemesine araştırılabilmesi için üniversitelerde bu konuda uygulama ve araştırma merkezlerinin acilen kurulması gerektiğini ifade etti.

 

Nilüfer Belediyesi Sözlü Tarih ve Araştırma Projesi kapsamında hazırlanan göç konulu belgesel gösterimi büyük ilgi topladı. Göçün psikolojik ve soyolojik boyutlarını göçmenlerin anlatıları ile aktaran belgeselin ardından katılımcılar bildirilerini sundu.

 

Etkinlik kapsamında ayrıca Muhittin Tüylüce koleksiyonuna ait göç fotoğrafları ile Zülkef Yeşilbahç’nin derlediği gazete kupürlerinden oluşan bir sergi izlenime sunuldu.