haber

Ağaç katliamı değil plana uygun çalışma

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ‘Biz doğaya yeşile sahip çıkan bir anlayışa sahibiz. Bölgede uygulanması zorunlu hale gelen ve trafiği rahatlatacak olan plan meclisten oybirliği ile geçmiştir” dedi.

 

 

Son günlerde Memleket Sevdalıları Derneği’nin İhsaniye Mahallesi Sıhhat Sokak’ta hayata geçirilecek planla ilgili gündeme taşıdığı iddialara Nilüfer Belediyesi yanıt verdi. Yanlış ve taraflı açıklamalarla Nilüfer Belediyesi’ne yapıştırılmaya çalıştırılan ‘’ağaç düşmanı’’ ‘’ağaç kıyımı yapıyorlar’’ ‘’2. Gezi Vakası’’ yaftalarının aslı olmadığı belirtildi.

 

Açıklamada şöyle denildi: Dernek yeri, dernek üyelerine Nilüfer Belediyesi tarafından yer bulamamaları nedeni ile 2011 yılında geçici bir süreliğine verilmiş, onlar da bu şartı kabul etmişlerdir. Ancak uzun süredir binayı boşaltmaları istenmesine rağmen kendilerine geçici süreliğine verilen yerden çıkmamış ve sorun yaratmışlardır. Mevcut onaylı imar planına göre yol 33 adet ağacın üzerinden geçiyordu. Ağaçların büyük oranda korunmasına yönelik yapılan plan değişikliği, Nilüfer Belediye Meclisi ve ’’Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden’’ onay almıştır.”

 

BİNA BELEDİYEYE AİT…

Nilüfer Belediyesi’nin çevre politikasının belli olduğu belirtilen açıklamada “Bizler değil ağaç kesmek doğanın, çevrenin korunması, yeşil alanların artması için sürekli yeni projeler üretiyoruz. Derneğin kullandığı binanın kuzeyinde bulunan dar ve çift yönlü yol, yayalar ve araçlar için büyük tehlike arz etmektedir. Üstelik yolun hemen yakınında pazar alanı ve M. Kemal Coşkunöz Lisesi bulunmaktadır. Bu yolu kullanmak zorunda kalan yurttaşlarımızın can emniyeti tehlike altında. İnsan canının öneminden ve bu yerin hali hazırda kamuya ait olmasından yola çıkarak dernek binasının bulunduğu yer yıkılarak yol yapım çalışması yürütülecektir. Binanın arka tarafında bulunan ince gövdeli meyve ağaçları başka bir alana nakledilecektir, ‘’kesilmeyecektir.’’

 

Özetle; Yolun önündeki tek engel belediyemize ait olan binadır.

Kamu yararı için, belediyemize ait olan bina yıkılmıştır.

Binanın arkasında bulunan 3 adet meyve ağacı kesilmeyecek, başka bir alana taşınacaktır.

Yola ait imar planı meclis onayından önce ‘‘Mahalle Komitesi ile paylaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

 

BOZBEY: PLAN DEĞİŞİKLİĞİ MECLİSTEN GEÇTİ

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de söz konusu alandaki yol değişikliğinin 30 yıllık planlarda bulunduğuna dikkat çekti. Ancak bu güne kadar oradaki inşaat faaliyetleri tamamlanmadığı için yolun da açılmadığını belirten Bozbey, “Ama yoğun trafik yükü ve özel mülkiyetten geçen yolun dar ve kullanışsız ve de zaman zaman kaza ve kavgalara neden olmasıyla plandaki yolun açılması zorunlu hale gelmiştir. Bunun için yol çalışmasına başlanılmıştır. Bu alanda daha önceki yolu yapmış olsaydık birçok ağacı taşımak zorunda kalacaktık. Ama plan değişikliği ile yolu ortaya alarak ve orada düzenleme yaparak her iki tarafı ağaçlı yol planladık. Bu planı da meclisten oybirliği ile geçirdik. Böylece bir -ikisi dışında, ağaçların taşınma gerekçelerini ortadan kaldırmış olduk. Bizim düşüncemiz, doğaya-yeşile sahip çıkmak. Anlayışımız budur.”

 

Başkan Bozbey Nilüfer Belediyesi’ni ağaç katletmekle eleştiren Adalet ve Kalkınma Partisi Nilüfer İlçe Başkanı Celil Çolak’a da yanıt verdi. Planın Nilüfer Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayından geçtiğine dikkat çekti. Bozbey “Plan değişikliğine onay veren birinin burada söz söylemeye hakkı yok. Ayrıca burada ağaç katliamı yok. Ama katliam görmek istiyorsa hemen yakınımızda Orhaneli Yolu’na gitsin ya da en son Atatürk Kent Ormanı’ndaki ağaçları görsün. İkiyüzlülüğe gerek yok. Siyaseten söylemde bulunanlar dürüst olmalı. Birileri rant uğruna direnç gösteriyor olabilir ama bunu başka ve asılsız olayla gündeme taşımak, siyasi rant sağlamak demektir. Nilüferliler bizi gayet iyi tanır’ diye konuştu.