haber

Araştırmanın kentsel akla katkısı masaya yatırıldı

TÜYAP Kitap Fuarı’nda düzenlenen söyleşide Yener Akkılıç moderatörlük yaparken, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Doç. Dr. Tülin Vural Arslan ve Hacı Tonak konuşmacı olarak yer aldı.

Çağdaş kentlerin küresel değişime ayak uydurması gerektiğini ifade eden Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü Seçici Kurul Başkanı Prof. Yusuf Oğuzoğlu, Bursa’nın tarihi doğal zenginliklerini giderek yok olduğunu kaydetti. Bursa’nın kentsel dokusunun değişimi sırasında doğal güzelliklerini korumanın herkesin görevi olduğunu ifade eden Oğuzoğlu, “Bursa Osmanlı Dönemi’nde zaman zaman içine kapanmış bazen de dışa açılmıştır. Tarihi bütüncül düşünmeliyiz ve tarihi yapılarla bu kavramı ele almalıyız. Cumhuriyet döneminde Bursa yeniden şahlanmıştır. Eğitime yapılan önemli katkılar sonucu bugünkü konumunun temeli atılmıştır. O günkü çağdaş ve laik anlayış bugünün ürünüdür. Bursa’yı korumak hepimizin görevidir. Yılmaz Akkılıç her zaman yazılarında eski Bursa’yı ele almış ve o günlere olan özlemini dile getirmiştir,” dedi. 

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülin Vural Arslan da Bursa’nın farklı değerlere sahip olduğunu kaydetti. Bursa’nın özgün bir şehir olduğuna dikkati çeken Arslan, “Bursa bir beylikten, devlete ve imparatorluğa giden sürece ev sahipliği yapmış bir kenttir. Gelecek nesillere mutlaka Bursa’nın değerlerini, tarihsel geçmişini anlatmalıyız. Bizans döneminde bile yapılan yapıların konumlarında bir yer seçimi vardır. Bugün Bursa’nın siluetinin ne hale geldiği gözler önünde. Yapılan restorasyonlar iyi niyetli çalışmalardır, ancak kente yeni değerler katarken siluetine de dikkat etmek gerekir. Kenti parçalarsak, kimliğini de parçalarız,” diye konuştu. 

Söyleşide Araştırmacı-Gazeteci Yazar Hacı Tonak da medyanın kentler üzerindeki etkisi konusunda değerlendirmelerde bulundu. 

Söyleşi sonunda 2010 ve 2011 yıllarında Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırması’nda akademi ve akademi dışı alanlarda ödül alan isimler, Nilüfer Belediyesi’nin standında kitaplarını imzalayarak okurlarıyla sohbet etti.