haber

“Aziz Nesin yaşamı boyunca eğitim borcunu ödemek istedi”

Kırsal bölgelerdeki kadınların edebiyatla iç içe olmalarını sağlayan Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından 2010 yılında hayata geçirilen "Nilüfer'de kadın hayata yakın" projesi, bu yıl da binin üzerinde kadının katılımıyla devam ediyor.


Projenin on yedinci buluşması 2015 Yılın Yazarı Aziz Nesin etkinlikleri kapsamında Nesin Vakfı Başkanı Süleyman Cihangiroğlu'nun katıldığı etkinlikle gerçekleşti. Birçok mahalleden yüzlerce kadının katıldığı etkinlik yakın zamanda hayatını kaybeden Yazar Sennur Sezer'i anarak başladı.

 

Usta edebiyatçı Aziz Nesin’in çocukluğu ve hayatından kesitler sunan Cihangiroğlu, Nesin Vakfı’nın çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Cihangiroğlu,‘Gömüyü arayan adam’ fotoğraflarla Aziz Nesin’in yaşam öyküsü adlı kitaptan bölümler de okuyarak, usta yazarın düşünce ve duygularını yansıttı.

 

Aziz Nesin’in yaşamı boyunca devlete eğitim borcu düşüncesinde olduğunu dile getiren Cihangiroğlu, “Aziz Nesin yokluk içerisinde parasız okullarda okuduğu için her zaman kendini borçlu hissetmiş. Her zaman kendisini okutan insanları merak edip borcunu ödemek istemiştir. Nesin Vakfı’nı da bu düşünceyle kurmuştur. 1960’lı yıllarda para kazanmaya başlayınca vakfı kurarak yıllar içerisinde genişletmeye çalışmıştır. 0-15 yaş arası çocuklar vakıfta kendi ayaklarının üzerinde durmayı öğrenirken iyi karakter sahibi de oluyor. Bu memleketin iyi karakterli insanlara ihtiyacı var. Yokluk içerisinde geçen çocukluk ve gençlik dönemlerinin ardından vakfı kurmaya kalktığında kendisine birçok iftira atılmıştır. Oysa ki onun tek düşüncesi devlete ve eğitimine destek verenlere borcunu ödemek istemişti. O vakıfta okuyan çocuklardan hiçbir şey talep etmedi” dedi.

 

Etkinliğe katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Aziz Nesin’e hayranlığını dile getirerek, “Aziz Nesin’i bu şekilde bilenler var mıydı aramızda? Toplumumuza ve ülkemize değer katan, sadece onun değer katmasıyla değil, bakış açısıyla da bugünlerde aranan bir insan olduğunu gördük. Böyle insanların toplumda çok fazla olması gerekiyor. Ancak o zaman Türkiye çağ atlasın yada biraz güneşi görsün. Türkiye o zaman sıçrasın, birlik, beraberliği ve kardeşliği öğrensin. Özlüyoruz seni Aziz Nesin. Senin yetiştirdiklerini de kutluyoruz, onlarda senin izinde. Bizler de buradan payımızı alıyoruz bundan sonra da almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Başkan Bozbey etkinliğin sonunda Nesin Vakfı Başkanı Süleyman Cihangiroğlu'na Aziz Nesin’in özel tasarım portresini armağan etti. Etkinliğe katılanlar program sonunda kahvaltıda buluşarak günün tadını çıkarttı.