haber

Bozbey’den Hazine’ye: “1 Kasım’a kadar çözün!”

Nilüfer Belediyesi ve Maliye Hazinesi arasında yaklaşık 20 yıldır yaşanan kamulaştırma sorununun çözümüne yönelik çağrıda bulunan Başkan Mustafa Bozbey, iki kurum arasında sulh işlemlerinin tamamlanması için 1 Kasım’a kadar süre verdi.

 

Başkan Bozbey, Ertuğrul Mahallesi’nde içinde Dörtçelik Çocuk Hastanesi, Polis Kriminal Laboratuvarı, Zeki Müren Sanat Lisesi ve Bursaspor Özlüce Tesisleri’nin de yer aldığı 346, 434, 436, 438, 440 ve 442 numaralı parsellerin imar planında değişiklik yapılmasıyla ilgili 1996 yılından bu güne kadar süren uyuşmazlıklara son verilmesi için basın toplantısı düzenledi.

 

Nilüfer Belediyesi Halk Evi Basın Toplantı Odası’nda düzenlenen toplantıda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kamu ve vatandaşların zarara uğratılmaması için ellerinden gelen çabayı bu güne kadar gösterdiklerini kaydetti. “Ertuğrul Toplu Konutları uygulama sürecinde yaklaşık 20 yıllık serüven maalesef şu anda geriye dönmek üzeredir” diyen Başkan Bozbey, Hazine’nin Nilüfer Belediyesi’nden kabul edilemez taleplerde bulunduğunu belirtti. Bozbey “Bizden istedikleri kamu alanlarının bazılarını ticaret alanına dönüştürmemiz. Fakat biz kamu alanlarının ticaret alanları olmasını kabul etmedik. O bölgede okul alanı ihtiyacı varken, okul yapılmasını isterken Hazine bizden okul alanlarının ticaret alanlarına dönüşmesini talep etti. Biz belediye hizmet alanları ve pazar alanlarını ve sosyal tesis alanlarına dönüştürerek karar oluşturduk ve iki kurum arasında sulh ortamını oluşturmaya çalıştık” dedi.

 

Yapılan görüşmeler sonucunda uzlaşma sürecine yaşanan sorunları dile getiren Bozbey, “Bizden 68 bin metre kare kamu alanı talebinde bulunanlar aslında şu anda 104 bin 103 metrekare zaten kullanıyorlar. Şu anda Hazine, Dörtçelik Çocuk Hastanesi, Bursaspor Tesisleri, Kriminal Laboratuvarı, Koç ilköğretim Okulu, 125. Yıl Sağlık Ocağı ve Zeki Müren Sanat Lisesi’nin yer aldığı 104 bin metrekareyi kullanıyor. Biz başlangıçtan bu yana bu sorunun çözülmesi için inanılmaz çaba gösterdik. Her Milli Emlak Müdürü değiştiğinde gittik anlattık, fakat bir türlü çözüme ulaşamadık” dedi. Başkan Bozbey, bu sorundan bölgede yaklaşık 8-9 bin konutun ve yaklaşık 40 bin kişinin etkileneceğini kaydetti.

 

“Kaybeden Hazine olacak”

Sorunda sulha ulaşılmadığı takdirde vatandaş mağdur gibi görülse de esas mağdurun Hazine olacağını söyleyen Bozbey “Bu güne kadar siyasiler bu işe el atmadı. 20 yıldır o bölgede birçok bina yapıldı. O hale geldi ki Nilüfer Belediyesi olarak kadastral parsele dönme noktasına gelmiş oldu. Çözüm için bu konuda inanılmaz adımlar attık, sulh yapalım dedik. Burada maddi yönde kârlı olacak Nilüfer Belediyesi’dir. Biz bu kârı da istemiyoruz. Nilüfer Belediyesi’nin bütçesine inanılmaz katkı sağlayacak bir bölge. Her gelen raportör farklı farklı değerlendirmeler yaparak burayı iyice çıkmaza soktu. İlk etapta kamu alanları verilsin demelerine rağmen daha sonra ticari alan istemeleri ilginç. Yapılan değişikliklerin ardından çözüm bulunması için Nilüfer Belediyesi’nin elinde ne varsa ne yoksa istemeye başladılar.

Netice itibariyle bu isteklerin bitmediğini gördük. Nilüfer Belediyesi olarak inanılmaz bir gelir elde edeceğimizi bildiğimiz halde bu sorunun bitmesi tarafında adım atıyoruz” diye konuştu.

 

Başkan Bozbey geriye dönüldüğü takdirde yaklaşık 129 bin metrekareye sahip olan mülk sahiplerinin 104 bin metrekarelik yer üzerinde yapı bulunan hastane, okul ve kamu alanlarına sahip olacaklarına dikkat çekti. Bozbey yaşanacakları şöyle anlattı: “Bu kadar metrekareye Hazine de mal sahiplerinin evlerinde ortak olacak. Sonuçta Hazine bir bedel koyacak. Hazine bunları kamulaştırırken 300 milyona yakın para harcadığında bunun hesabını kim verecek?  Ey yöneticiler size soruyorum burada vatandaştan 200 milyon gelir elde ettiniz Hazine’den 300 milyon çıktığında bunun hesabını kim verecek? 100 milyon liralık farkı kim ödeyecek? İşte Nilüfer Belediyesi bu sorunu sulh olarak çözmeye çalışıyor. Hazinenin elde edeceğin gelirin yüzde 30’unu Nilüfer Belediyesi alacak. Ama biz bunu istemiyoruz. Yeter ki buradaki insanlar huzursuz olmasın, Hazine de daha fazla ödemesin çabasındayız.”

 

“1 Kasım’a kadar sorun çözülmezse dava açacağız”

Süreci ve olası sonuçlara dikkat çeken Başkan Bozbey düzenlediği basın toplantısında ilgililere çağrıda bulundu. Bozbey Nilüfer Belediyesi olarak sorunun 1 Kasım 2015 tarihine kadar çözülmesini istediklerini belirtti. Aksi halde 2 Kasım tarihinde dava açacaklarını söyleyen Başkan Bozbey şöyle devam etti:  “Çok net söylüyoruz, vatandaşın huzursuz olmamasını, Hazine’deki arkadaşlarımızın huzursuz olmamasını, devletin maddi kayba uğramamasını istiyoruz. Bizim teklifimiz bu eğer 1 Kasım’a kadar çözüm olmazsa biz 1 Kasım’dan sonra geriye dönüyoruz. Ondan sonrası artık orada kimler bu işe köstek olduysa, kimler devleti zarar uğrattıysa bu konuların da takipçisi Nilüfer Belediyesi olacaktır ve gerekirse davayı açacak olan da bizleriz. Çünkü devletin, Hazine’nin kaybı vardır burada lütfen uyansınlar artık. Her şeye gelir gözüyle bakmamak gerekiyor. Biz bu sorunun kökten çözülmesi için dediğim gibi yeterli özveriyi yaptık hem kendimizi adına hem de kamu adına yaptık. İlgililerden, siyasilerden bu işin bitirilmesini istiyoruz.

 

Geriye dönüldüğünde yaşanacaklara da dikkat çeken Bozbey, vatandaşın söz konusu kamu alanlarında pay sahibi olacağını belirterek “Hazine bize geri dönün diyor. Geri dönüldüğünde vatandaşımız kamu alanlarına ortak olacak, satmak isterse satabilir tapulu malı. Uygulamadan maliye zarar ediyor, Hazine zarar ediyor bir tek Belediye kazançlı çıkıyor ama biz bunu istemiyoruz”  dedi.

 

Başkan Bozbey gazetecilerin “Bu sorunun altında yatan nedir” şeklindeki sorusu üzerine de şöyle konuştu: “Neden siyasi. Biz Ankara’ya gittiğimizde genel müdür ve yardımcıları ile konuşuyoruz mutabık kalıyoruz. Genel müdürler doğrusunu yapmışsınız neden dava açıldı ki diyor, bizim yanımızda talimat veriyor. Ancak biz dönüyoruz tamam artık bitti diyoruz bir bakıyoruz ki 1 hafta sonra sorun yeniden devam ediyor. Zannediyorlar ki sorun devam ederse vatandaş Bozbey’i kötü bilecek yok öyle bir şey. 60 milyon Belediye’nin yasal geliri olacak biz istemiyoruz yeter ki sorun sulh olarak çözülsün ama birileri de bu işe ket vurmasın.”