haber

Başka Sinema ile Nilüfer’de her gün festival

Başka Sinema kapsamında bu defa Abluka filmi izlenime sunuldu. Film gösteriminin ardından yönetmen ve oyuncular, sanatseverlerin merak ettikleri soruları yanıtladı. Sanat kenti Nilüfer’de sinema şöleni yaşanıyor. Nilüfer Belediyesi, “Bize Her Gün Festival” sloganıyla 2013 yılında yola çıkan Başka Sinema'yı Bursa’ya taşıdı. 

Ulusal ve uluslararası platformlarda beğeni kazanan fakat vizyonda hak ettiği yeri bulmakta zorlanan filmlere Türkiye’de alan yaratmayı, filmlerin daha esnek bir programla daha uzun süre vizyonda kalmasını sağlamayı, özellikle genç sinemaseverleri yönetmen ve oyuncularla bir araya getirmeyi amaçlayan Başka Sinema kapsamında Abluka isimli film Konak Kültürevi’nde izlenime sunuldu. Filmin lansmanına Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Fırat Emiroğlu Abluka filminin yönetmeni Emin Alper, oyunculardan Berkay Ateş ve Sinema Direktörü İmre Ateş ile çok sayıda sanatsever katıldı.

Yönetmen ve oyuncu ile söyleşi
Konak Kültürevi’nde gösterime sunulan ‘Abluka’ filminin gösteriminin ardından sanatseverler, filmin yönetmeni ve oyuncularıyla bir araya gelerek, filmi yorumladılar ve merak ettiklerini sorma fırsatı buldular. Soruları yanıtlayan Abluka filminin yönetmeni Emin Alper, “Yazarken kafamızda bir şeyler canlanıyor ancak bu canlandırdıklarımızla ortaya çıkanlar hiçbir zaman örtüşmüyor. Filmi, kafanızda canlandırırken mekanları bilmiyorsunuz, mahalleyi keşfedemiyorsunuz. Bunlar, ön yapım sürecinde gerçekleşen şeyler. 6 ay öncesinden mekanları belirlemek, uzun süre çalışmak gerekiyor fakat maddi imkansızlıklar buna engel oluyor. Pek çok mekan son anda belli oluyor” ifadelerini kullandı.

Karakterlerle özdeşleşmediklerini belirten Alper, “Ben buna yanıltıcı anlatıcı diyorum. Hep bir karakterin gözünden izlediğimiz için bakışımız özdeşleşiyor ama onların bakışına hiçbir zaman güvenmiyoruz. Gerçek mi düş mü bilmiyoruz. Anti-kahramanları seviyorum ve onları tercih ediyorum” dedi.

Tanıdıkları oyuncularla çalışmanın büyük avantaj olduğunu söyleyen Alper, “Yoğun bir çalışma süreci geçiriyorsunuz. Bu süreçte anlaşabilmek, aynı dili konuşmak çok önemli. Ekibe yeni katılan kişi, oyuncular ve diğer ekip elemanları için risk barındırır. Ben mümkün olduğunca tanıdığım oyuncularla çalışmayı tercih ederim. Karakter ve yetenek olarak bildiğiniz, iyi iş çıkarabileceğini düşündüğünüz kişiler, bizleri çok rahatlatıyor” şeklinde konuştu. Nilüfer’de olmaktan mutlu ve heyecanlı olduklarını ifade eden Alper, Bursalı sinemaseverlerle buluşma imkanı sağladığı için Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür etti.

Yönetmenin karakterini tanımasının oyuncuyu rahatlattığını söyleyen Berkay Ateş de, “Her şeyin bir oyuncuya bırakılmaması, yönetmen tarafından yönlendirilmek iyi bir şey” dedi. 

Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Fırat Emiroğlu, Nilüfer Belediyesi Mustafa Bozbey adına sinema ekibine teşekkür ederek, günün anısına hediye verdi. Emiroğlu, “Sanatın kenti Nilüfer’de sizleri ağırlamaktan mutluluk duyduk. Bu güzel eserler, izleyiciler sayesinde daha da değer kazanıyor. Salonlarda koltukların dolu olduğunu görmek, Nilüfer Belediyesi olarak ne kadar doğru işler yaptırdığımızı gösteriyor ve bizleri mutlu ediyor” dedi.

Abluka filminin gösterimi ay sonuna kadar Konak Kültürevi’nde devam edecek.