haber

Başkan Erdem, Bursa İstihdam Zirvesi’nde konuştu

Bursa İstihdam Zirvesi’nde hayata geçirdikleri projeleri aktaran Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, özellikle gençlere ve kadınlara yönelik çalışmaları anlattı.


Ekonomi Gazetesi tarafından düzenlenen Bursa İstihdam Zirvesi, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. Etkinliğin açılışına; Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, İşkur Bursa Müdürü Eren Türkmen, sanayiciler, iş insanları ve şirket yöneticileri katıldı.

Organizasyon kapsamında ‘Yerel Yönetimlerin İstihdama Katkısı’ başlıklı panelde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, ilçede yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Nilüfer’in nüfus olarak Türkiye’de en hızlı büyüyen ilçelerden biri olduğuna dikkat çeken Başkan Erdem, 550 bin nüfusun yaşadığı Nilüfer’de 9 sanayi bölgesinin faaliyet gösterdiğini ve yıllardır sanayinin yanı sıra tarım ve kırsal alandaki çalışmalara ağırlık vererek bu alanda da ciddi aşamalar kaydettiklerini söyledi.

Ekonomik krizin ağır şekilde hissedildiği günümüzde en çok belediyelerin bu durumdan etkilendiğini vurgulayan Başkan Erdem, istihdamda en yoğun talebin belediyelere olduğunu kaydetti. İş edindirme konusunda ve eğitim bürosuyla yaptıkları çalışmaları 2005 yılından beri sürdürdüklerini dile getiren Başkan Erdem, “Sanayici ile iş arayanı buluşturan bir çalışma alanımız var. Bugüne kadar 195’inin üzerinde insan bize başvurmuş. Bunlardan sadece 2 binini işe yerleştirebilmişiz. Veri olarak baktığımızda çok da olumlu değil. Tabi bütün sanayicilerin, sanayilerin, insan kaynakları kurumu var. İşe layık insanların alımıyla ilgili yaptıkları çalışmalar verimli ama bizim yönlendirmelerimizin de bu anlamda etkili olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
İhtiyaç alanlarının niteliklerini belirleme konusunda çabalarının bulunduğunu da anlatan Başkan Erdem, hasta, yaşlı ve bebek bakımı konusunda eğitim çalışmaları yaptıklarını dile getirdi. Halk Eğitim Merkezi ile beraber bu projeleri sertifikalandırdıklarını belirten Başkan Erdem, “Dolayısıyla bu da yeni bir iş alanı ve daha çok kadınlara yönelik bir çalışma olduğu için evde oturan kadınlara iş imkanı yaratıyor. Çok ilgi var. Özellikle hasta ve yaşlı bakımı, çocuk bakımı konusunda tüm sertifika alan elemanların tamamı işe girdi. Yüzde 100 başarı var bu alanda. İhtiyaç var aslında” dedi.
Girişimcilere destek olmak için Sosyal Girişimcilik Merkezi kurduklarını da ifade eden Başkan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tabi burada gençlere rehberlik eğitimleri veriyoruz ve fon bulmaları konusunda onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili atölyeler ve paylaşım ofisi alanları, sosyalleşme alanları içerisinde yaklaşık 89 etkinlik yaptık ve yaklaşık 2 bin gencimizi bu alanda çalıştırdık. Aynı zamanda bu merkezde yarışmalar yapıyoruz. 18 ekibe mentorluk desteği verdik. İkinci dönemde BUSİAD ile birlikte yeni bir çalışma içine giriyoruz. Bir merkez oluşturacağız. Orada gençlere eğitimler vererek, girişimlerini destekleyeceğiz. Onları melek yatırımcılarla buluşturarak, çalışma yapacağız. Aşama aşama gerçekleştireceğimiz bir mesleki çalışma olacak. Sosyal Girişimcilik Merkezi’nin devamı niteliğinde olacak.”
NİLSEM çatısı altında verilen mesleki eğitim çalışmalarına da değinen Başkan Erdem, ayrıca özellikle kırsal mahallelerde kadınların dernek çatısı altında üretim yapmalarını ve ürettiklerini ekonomik değere dönüştürmelerini desteklediklerini anlattı.

Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın moderatörlüğündeki panelde ayrıca; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da yaptıkları çalışmaları anlattı.