haber

Biz camileri kapatıp kültür merkezi yapmadık

Tarihi kültürel mirasa önem veren, yok olmaya yüz tutan birçok eseri restore ederek gelecek nesillere taşıyan Nilüfer Belediyesi, 700 yıllık Demirci Köyü Camii’ni de yıkılmak üzereyken yaşayan bir mekân haline getirdi. 

Medyada çıkan bazı haberlerde Demirci’de bulunan Nilüfer Çocuk Kütüphanesi’yle ilgili haksız ve ağır eleştirilere maruz kalan Nilüfer Belediyesi, bölge halkının rızasını alarak, kurul kararı doğrultusunda projeyi aslına uygun şekilde yeniden gün yüzüne çıkarttı. 2009 yılının Ağustos ayında Demirci’de yapılan anket çalışmasında "Restorasyonu tamamlanacak olan tarihi caminin ne olarak kullanılmasını istersiniz?" sorusuna mahalle sakinlerinin yüzde 59’u kütüphane, 14’ü gençlik merkezi, yüzde 10’u kültür merkezi, yüzde 9’u cami, yüzde 5 kütüphane+kuran kursu, yüzde 2’si kuran kursu, yüzde 1 top sahası yanıtını verdi.

Osmangazi’nin oğlu Alaaddin Bey tarafından 1300’lü yıllarda yaptırıldığı tahmin edilen tarihi eseri Nilüfer Belediyesi’nin, çıkan haberlerin aksine Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun son olarak, 27.06.2009 tarih ve 4767 kararı doğrultusunda ‘kültürel tesis alanı’ olarak aslına uygun şekilde restore ettiği ortaya çıktı. Söz konusu kararda, mekanın bölgeye yeni bir cami yapıldığından dolayı, yeni bir fonksiyon verilerek, sergi-eğitim-konferans salonu ve kütüphane olarak kullanılabileceği, restitüsyon-restorasyon projelerinin yapının içerisindeki kalemlerin korunarak müellifin denetim ve sorumluluğunda uygulanabileceği ifadelerine yer verildiği öğrenildi.

Karar doğrultusunda çalışmalara başlayan Nilüfer Belediyesi,  Demirci Mahallesi’ndeki tarihi caminin restorasyonunu tamamlayarak, mekânı 2011 yılında Nilüfer Çocuk Kütüphanesi olarak hizmete açtı.

Restorasyon çalışması sırasında, iç sıvaları temizlendiğinde kalem işlerinin ve çeşitli resimlerin ortaya çıktığı mekanda, bu orijinal ayrıntılar korundu ve el işlemesi duvar yazıları tekrar yerine yerleştirilerek mekana ayrı bir anlam kattı. Mekana tarihi değerini koruyarak yeniden eğitim-kültürel amaçlı bir işlev kazandıran Nilüfer Belediyesi, yaz döneminde 5-6 yaş grubu çocukları anneleriyle birlikte davet ederek, geleceğin okurlarını yetiştirmeyi amaçlayan çalışmalar yaptı. Açıldığı günden bu yana Nilüfer Çocuk Kütüphanesi’nden yaklaşık 8 bin çocuk yararlandı.

Nilüfer Belediyesi’nin tarihi eserler üzerine yaptığı restorasyonlarla ilgili çıkan olumsuz ve haksız suçlamalara anlam veremediğini kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, söz konusu projelerde bölge halkının rızası doğrultusunda hareket ettiklerini ifade etti. Tarihi Demirci Camii hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Mustafa Bozbey, “Demirci Mahallesi’nde yeni cami yapılmasından dolayı söz konusu mekan metruk halde duruyordu. Belediyemiz olarak yapılan çalışmalar sonucu ilgili kurul kararıyla restorasyona başladık. Bu sırada farklı yazılar ortaya çıktı. Osman Gazi’nin küçük oğlu Alaaddinbey tarafından yaptırıldığı tahmin edilen camideki bu yazılardan yola çıkarak bu mekanda ibadetin yanı sıra hat sanatı derslerinin de verildiği tahmin ediliyor. Geçmişi eğitime dayanan yapıyı özelliğini koruyarak restore ettik ve kütüphane haline getirdik. 10 metre yanında yeni cami var. Atıl vaziyette duran eseri gelecek nesillere kütüphane olarak bıraktık,” dedi.

Çıkan haberlerin dini yaşam ve inanışlara yönelik ağır eleştirileri yansıttığını da kaydeden Başkan Bozbey, “Biz yanlış yapmadık. Biz de inançlı insanlarız. Nilüfer Belediyesi olarak camilere yönelik çalışmalarla belki de Türkiye’de ilki gerçekleştirerek örnek çalışmalara imza attık. Nilüfer’deki tüm camilerin bahçe düzenlemesini yaparak, belirli periyotlarla temizlik ve ilaçlama çalışmalarını yapıyoruz. Biz camileri kapatıp da kültür merkezi yapmadık. Yenisi yapılan ve kullanılmayan mekanları ayağa kaldırarak gelecek nesillere aktardık,” diye konuştu.