Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, evrensel çözüm amacıyla 16 Ekim’de Brüksel’ e giderek Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne imza atacak.
Gelişen teknoloji ve endüstrinin kontrolsüzce büyümesi sonucunda meydana gelen yüksek karbondioksit salımının önüne geçmek için çalışma başlatan Nilüfer Belediyesi, Avrupa Birliği üyesi belediye başkanlarının kurduğu Covenant Of Mayors (Belediye Başkanları Sözleşmesi) ile işbirliğine hazırlanıyor. İklim değişikliği ve enerji verimliliği konularında çalışmaların yapıldığı birliğe üye olmak için çalışmalarına hız veren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey 16 Ekim’de Brüksel’de düzenlenecek toplantıya katılarak Belediye Başkanları Sözleşmesi’nin altına imza atacak.
Nilüfer Belediyesi’nin enerji politikaları ve Belediye Başkanları Sözleşmesi hakkında basın toplantısı düzenleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Gelecek ya yeşil olacak, ya da hiç olmayacak” diyerek karbondioksit salımının azaltılması gerektiğine dikkat çekti. Teknolojik ve endüstriyel gelişmelerin kontrolsüzce arttığının altını çizen Başkan Bozbey, küresel ısınmayı tetikleyen en önemli faktörün karbondioksit’in artışı olarak kaydetti. Bozbey, “Dünyamızın varoluşundan itibaren, yanardağ patlamaları ve büyük astroidlerin yeryüzüne çarpması sonucu, ani karbondioksit yükselmeleri oluşmuş, bu doğal süreçte bile dünyanın normal düzenine dönmesi on binlerce, milyonlarca yıl sürmüştür. Ne yazık ki, endüstriyel devrimle birlikte kararlı ve önlenemez bir şekilde karbondioksitin hızlı artışı sürmektedir.
Eğer acil önlemler alınmazsa dünya yine böyle bir döneme doğru hızla hem de üzerinde yaşayan insanoğlu tarafından sürüklenecektir. Milyonlarca yıl sürse de doğa bir şekilde kendisini kirletenlerden kurtulacaktır” şeklinde konuştu.
Yapılan araştırmalar sonucunda bilim insanlarının açıklamalarının endişe verici olduğunu kaydeden Mustafa Bozbey, “Çin-Amerika-Almanya-Fransa-İngiltere-Avustralya-Japonya-Güney Afrika gibi ülkeler hala en büyük kirleticiler arasında yer alıyor. Türkiye’ye baktığımızda bu kirlenmede şimdilik büyük günahkârlar arasında yer almıyoruz fakat ne yazık ki Kyoto protokolünü imzalayan Annex 1 grubu 44 ülke arasında birinci sırada yer alıyoruz. Karbondioksit emisyonunu kontrol altına almak için, mutlaka harekete geçmemiz gerekiyor” dedi.
Nilüfer Belediyesi olarak çevre konusunu “Siyasi değil, Ahlaki buluyoruz” diyen Başkan Bozbey, “Çevre dostu bir kent olarak, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği konusunda uzun süredir projeler hazırlıyoruz. Tüm bu bakış açımız çerçevesinde yaklaşık üç yıl önce Eurocities’e ve geçtiğimiz ay da Energycities’e üye olduk. Ama asıl önemlisi, Türkiye’de örneğine çok az rastlanan bir oluşuma imza atarak ‘Enerji Yönetim Kurulu’nu kurduk. Bu kurulun aldığı kararların uygulayıcısı ‘Enerji Büromuz olacaktır. Hedefimiz Belediye Hizmet noktalarımızda, gereken enerjinin tamamını 2020 yılına kadar Yenilenebilir Enerji Kaynakları’ndan sağlamaktır. Tüm bu gelişmelerin bizi taşıdığı nokta, Başkanlar Sözleşmesi sürecidir. Bu sözleşmeye, Avrupa’da yaklaşık 6 bin belediye “gönüllü katılımcı”dır. Sözleşme, imzalayan belediyelerde yaşayan 190 milyonun üzerinde bir nüfusu etkilemektedir. Biz, imzalayan diğer belediyelerle birlikte, iklim değişikliğine karşı mücadelede, “enerji ve iklim hedefleri konusunda, güçlü ve resmi bir taahhüt ortaya koyduk. Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzalayan yerel yönetimlerin en önemli hedefi, 2020 yılında karbondioksit oranını yüzde yirmi azaltmaktır. Biz Nilüfer Belediyesi olarak, Türkiye’deki yedinci imzacı belediye olacağız. “Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı”yla ilgili olarak, tüm projelerimiz, eylemlerimiz, insanlığın doğayla uyum içinde yaşadığı bir geleceğin kurulması içindir,” diye kaydetti.
Yeni Belediye Hizmet Binası’nda da örnek bir projeye imza atacaklarının bilgisini veren Bozbey, güneş enerjisinin yanı sıra Çanakkale civarında kurulacak rüzgâr tribünüyle Nilüfer Belediyesi’nin bütün enerji ihtiyaçlarının temiz enerji yoluyla karşılanacağını söyledi.