haber

Bozbey: Çocuklarımız temiz bir çevrede yaşasın istiyoruz

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Memleketçi Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MİSİAD) her pazartesi düzenlediği Memleket Meclisi Platformu’na konuşmacı olarak katıldı. Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Başkan Bozbey, Nilüfer’de uygulanan insan odaklı projeleri paylaştı. Moderatörlüğünü MİSİAD Bursa Şube Başkanı Günay Tandoğan’ın yaptığı toplantıda Başkan Bozbey, katılımcılardan gelen bir soru üzerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına dikkat çekti. Bozbey, “Bir tarafta ‘Nükleer enerji mi yapalım’, diğer tarafta ‘Kömürü çıkarıp kömürden enerji mi üretelim’  gibi konular tartışılıyor. Kömürle ilgili sadece Marmara bölgesinde dokuz civarında projeden bahsediliyor. Bence bu çevresel bir katliam. Dünya artık enerjisini temiz enerjiden elde ediyor. Bugün Hollanda enerjisinin tamamını rüzgar ve güneşten elde ediyor ve dışarıya satmaya başladı. Israrla nükleer santral yapmak ya da kömürden enerji üretmek bu ülke insanına büyük bir haksızlıktır” dedi.

 

Beşevler Mahallesi’nde yer alan Nilüfer Belediyesi Cimnastik Salonu’nun çatısını güneş enerji sistemiyle kapladıklarını kaydeden Başkan Bozbey, şuan enerji üretebildiklerini ancak gerekli kararlar çıkmadığı için sisteme enerji veremediklerini söyledi. Mustafa Bozbey, “Beşevler Cimnastik Salonu’nda gereken enerjinin fazlasını üretiyoruz ve şuanda sisteme veremiyoruz. Biz sisteme veremiyoruz ama Türkiye hâlâ enerjisini ithal ediyor. Bunun aşılması gerekiyor. Eğer bugün hükümet mevcut yasayı uygulamış olsa, ne nükleere ihtiyaç kalır ne de termik santrale ihtiyaç kalır. İnanıyorum ki herkes çatısına bu sistemi kurar ve dışarıya bağımlı kalmadan enerjimizi kendimiz üretmiş oluruz. Biz de temiz havayı solumak istiyoruz. Çocuklarımız, torunlarımız temiz bir çevrede yaşasınlar istiyoruz” diye konuştu.

 

BOZBEY: YÜZDE 0,50 EMSAL ARTIŞINA KARŞIYIZ

 

Katılımcıların Nilüfer’de yapılaşmayla ilgili sorusuna da Bozbey, Bursa’da kentsel yenileme  birlikte 0,50 emsal artışı uygulamasının yanlış olduğunu söyledi.  Bozbey, “Bu ülkenin yüzde 92’si birinci derecede deprem bölgesi içerisinde. Binalarımızı ona göre yapmak zorundayız ama 0,50 emsal artışına da karşıyız. Bugün Ataevler’de yaklaşık 17 bin civarında nüfus var. Gelen taleplere bakıldığında nüfusu 30 bini geçecek. Buradaki yapılaşma 17 bine göre yapılmış. Şimdi siz mahallenin nüfusunu 30 binin üzerinde çıkarırken sosyal alanlar, yeşil alanlar, okul alanları, yol alanları ve diğer alanlar artmıyor. Biz bunun doğru bir iş olmadığını söylüyoruz ve yoğunluk artışı yapılıyor. Kentsel yenileme yapılırken yoğunluk artışının önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.

 

MİSİAD Bursa Şube Başkanı Günay Tandoğan da her pazartesi gerek Bursa’nın gerekse Türkiye’nin sorunlarına yönelik farkındalık yaratmak ve çözüm üretilebilmesi amacıyla Memleket Meclisi Platformunu oluşturduklarını söyledi. Tandoğan, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e  teşekkür ederek plaket verdi.