haber

Bozbey: Demokrasi Nilüfer’de yeşeriyor

Nilüfer’deki projeleri anlatan tanıtım filminin ardından söz alan Başkan Mustafa Bozbey, yaşama geçirilen projeleri “demokrasi” başlığıyla topladı. Bozbey, “Demokrasi, Nilüfer’de son dönemde yaptığımız hizmetlerde sıkça karşımıza çıkan bir kavram olarak yerleşti,” diye konuştu.

Göreve geldiği 1999 yılından bu yana Nilüfer’in hem coğrafi, hem nüfus olarak büyümesine dikkat çeken Bozbey, yapılan yatırımlarla ilçeye kimlik kazandırıldığını kaydetti.

Mustafa Bozbey’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

Örnek kent Nilüfer
“Nilüfer’e yatırımlarımızla bir kimlik kazandırmak için çalıştık. Şimdi geldiğimiz noktada, içime sinerek diyebiliyorum ki, Nilüfer kültür-sanat kentidir! Nilüfer spor kentidir! Nilüfer sağlık kentidir! Nilüfer üretim kentidir! Nilüfer dayanışma kentidir!.. Nilüfer planlı gelişim kentidir! Nilüfer çevre ve doğal yaşam kentidir! Eğitim, bilim, teknoloji kentidir! Bursa’ya, Türkiye’ye yaşattığımız ilklerle, Nilüfer örnek ve lider kenttir! Üstelik, dünyaya da örnek bir kenttir!”

En önemli ilke demokrasi
“Nilüfer’i yönetirken en önemli ilkelerimizden biri de demokrasi oldu. Son dönemimizde Türkiye’ye yepyeni bir kavramı, Mahalle Komiteleri’ni kazandırdık. Mahalle Komiteleri bugün Avrupa’da bile yaşama geçirilmemiş bir sistem… Önce insan ilkesiyle Nilüfer’i yönetirken, “Nilüfer’de yaşayanların sesine kulak verelim” dedik. Mahallelinin yapılacak yatırımlar, hizmetler konusunda söz sahibi olmasını sağlamak amacıyla Mahalle Komitelerini Nilüfer Kent Konseyi çatısı altında oluşturduk. Demokrasi, Nilüfer’de son dönemde yaptığımız hizmetlerde sıkça karşımıza çıkan bir kavram olarak yerleşti."

Anadolu Arastası
“81 ilin kültürünü yansıtacak olan, bununla da kalmayıp Kafkaslardan Balkanlara tüm akraba coğrafyayı da kapsayan Anadolu Arastası projemiz de demokrasi ve dayanışma anlayışımızın bir sonucu. Anadolu Arastası aynı zamanda insanla doğayı barıştırdığımız bir proje, barışın projesi! Alt yapısı başlayan Arasta, inanıyorum ki önemli bir sembol olacak.  Anadolu Arastası’nın da dünyada bir örneği yok!”

Akademik Odalar Yerleşkesi
“Türkiye’de öncülük yaparak kentimize kazandırdığımız değerlerden biri de Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi. BAOB bugün yalnızca akademik odaları aynı çatı altında birleştirmekle kalmıyor, kenti ilgilendiren önemli konularda da fikir platformlarının oluşmasına öncülük yapıyor.”  

Dernekler Yerleşkesi
“Demokrasinin vazgeçilmezi olan sivil toplum kuruluşlarını, Türkiye’de, hatta dünyada bir benzeri olmayan Dernekler Yerleşkesi’nde bir araya getirdik.”

Vatandaşa söz hakkı
“Nilüfer Belediye Meclisi’nde ilk söz hakkı her zaman vatandaşımızın olmuştur. Stratejik planımızı oluştururken de yurttaşlarımızın yüksek oranda katılımına önem veriyor, önümüzdeki süreçte bu katılımın artırılmasını hedefliyoruz. Nilüfer Belediyesi olarak isteyen tüm yurttaşlarımızla bir araya gelmeyi, doğumda ve ölümde yanlarında olmayı çok önemsiyoruz. Makamda her gün onlarca vatandaşımızla bir araya geliyorum, davet edildiğim her yere gitmeye çalışıyorum. Bu durumu daha şeffaf kılabilmek için Başkanlık Makamı’nı 1999 yılından itibaren internet sitemiz üzerinden 24 saat izlenebilir hale getirdik. Kısacası, gururumuz olan bu hizmetleri anlatırken 'Dikkat demokrasi çıkabilir' diye uyarıyoruz.”

Cazibe merkezi Nilüfer
“Kurulduğunda yani belediye statüsü kazandığında 7 bin 700 hektar mücavir alana sahip ve 13 mahallesi olan Nilüfer, bugün 50 bin 756 hektarlık bir alana sahip, 42 mahallesi, 22 köyü olan bir kent. Kuruluşunda 36 bin olan nüfusu bugün 340 bin civarında. Görüldüğü gibi oldukça hızlı bir büyüme söz konusu. Kurulduğunda bir toplu konut bölgesi olan Nilüfer, bugün kentsel düzenlemeleri ve planlı yapısı ile cazibe merkezi olmuş örnek bir kent. Coğrafi alanındaki değişiklikler nedeni ile hem tarım, hem de sanayi kenti kimliği kazanan Nilüfer, kısa sürede renkli sosyal yapısı ile de Bursa’nın kent merkezi haline geldi.”

Kişi başına 1132 TL yatırım
“Nilüfer’de son dört yılda 132 yatırım projesini hayata geçirdik. Açılış sayımız ise 22. Nilüfer’e son dört yıllık süreçte toplam 387 milyon 947 bin TL’lik yatırım gerçekleştirdik.  Bunun 216 milyon 447 bin lirası belediye bütçesinden. 168 milyon 500 bin lirası yap-işlet-devret, kat karşılığı, hibe, bağış ve işbirliği projeleriyle Nilüfer’e kazandırıldı. Kişi başına 1132 TL yatırım yaptık.”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, devlet kurumlarının hantal çalışmasından dolayı büyük sorunları yaşadıklarını söyledi. Hazine arazilerine yapılacak yatırımlar konusunda, yasal mevzuatlarda değişikliğin şart olduğunu belirten Bozbey, eksiklikler yüzünden zararların söz konusu olduğunu vurguladı. Mustafa Bozbey, “Kamulaştırmalar değerlerin üzerinde yapılıyor. Bu TBMM’de çıkacak yasayla değiştirilebilir,” diye konuştu.

Bozbey, bir başka soru üzerine, ana yollar, ulaşım, ilaçlama gibi konularda yetkinin büyükşehir belediyelerinde olduğunu hatırlattı. Başkan Bozbey, buna rağmen yurttaşın taleplerini kendi belediyelerine ilettiğini belirtti. Bozbey, söz konusu taleplerin yerine getirilmesi için belediyelerin idari, teknik ve mali yapıya sahip olması gerektiğini söyledi.