haber

Bozbey’den '‘ego sistemden ekosisteme’' geçme çağrısı

2030 yılına kadar Türkiye’nin 1,4 trilyon dolar enerji ithalinin ön görüldüğünü ifade eden Başkan Bozbey, yalnızca Nilüfer Belediyesi’nin, sadece başlangıç projeleriyle yılda 11 milyon TL’lik tasarruf sağlayabileceğini, bu durum genele yansıtıldığında ise Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığının azalacağını kaydetti.

 

Üretirken kirletmenin çağımızın en önemli sorunu olduğunun altını çizen Bozbey, “Bize bir tevazu devrimi şart! Ego sistemden eko sisteme geçmemiz gerekiyor,” çağrısını yaptı.

 

Nilüfer Belediyesi olarak, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği konusunda uzun süredir projeler hazırladıklarını, “Enerji Yönetim Kurulu’nu oluşturarak, Enerji Bürosu'nu kurduklarını hatırlatan Başkan Bozbey, “Tüm bu bakış açımız çerçevesinde, yaklaşık üç yıl önce, Eurocities’e, geçen ay da Energycities’e üye olduk. Avrupa’nın en büyük projelerinden olan Başkanlar Sözleşmesi'ne taraf olduk. Bugüne kadar, Avrupa’da 190 milyonu insanı kapsayan 6 bine yakın Belediye, bu sözleşmeyi imzalamıştır. En önemli hedefimiz olarak 2020 yılında binalarımızın tamamı yenilenebilir enerji kullanacağımız özendirici ve katılımcı projeler üretiyoruz. Başkanlar Sözleşmesi’ni imzalayan belediyelerin hedefi, 2020 yılına kadar CO2 oranını %20 azaltmaktır,” ifadelerini kullandı.

 

Yeni dönemde “karbonsuz köy evleri”, “pozitif enerjili bina”, “pozitif enerjili planetaryum”, “10 bin yeşil ev” gibi projelerinin yaşama geçirileceğini aktaran Nilüfer Belediye Başkanı, “Projelerin tamamının gerçekleştirilmesi ile yıllık 28 milyon kW saat elektrik üreterek 31 bin m3 doğalgaz, 400 ton kömür, 44 bin litre mazot tasarrufu sağlanacaktır. Bunun parasal karşılığı 11 milyon TL’nin üzerinde olacaktır. Çevresel açıdan baktığımızda 17 milyon metrik kilogram CO2 emisyonu engellenecektir. Bütün bu projelerimiz, eylemlerimiz, insanlığın doğayla uyum içinde yaşadığı bir geleceğin kurulması içindir. Çünkü gelecek ya yeşil olacak,  ya da hiç olmayacak,” dedi.

 

Toplantıya Nilüfer Belediyesi adına katılan bir başka konuşmacı isim Enerji Büro Sorumlusu Elektronik Mühendisi Bekir Sargın oldu. Belediyelerde Lisanssız Enerji Üretim Fırsatı başlığı altında sunum yapan Sargın, belediyelerde enerji yapılanmalarının lisanssız elektrik enerji üretimi ve yenilenebilir enerji projelerinin ilk adımı olacağını vurguladı.

 

Bu yıl 6’ıncısı düzenlenen "Yeşil İş: Sürdürülebilir İş Buluşması", farklı sektörleri buluştururken, sürdürülebilir kalkınma, etkin kaynak kullanımı, topluma ve çevreye karşı sorumluluk ve karlılık ekseninde yeni ve çarpıcı bakış açıları, çözüm önerileri ve küresel yaklaşımlar ortaya koydu. Etkinliğe, iş dünyasının liderleri, sürdürülebilir büyümenin uzmanları, özel sektör, kamu sektörü, sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri ve akademisyenler katıldı.